Herta Müller şi cartea emigrării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Călătorie într-un picior“, primul roman al Hertei Müller scris în Germania după plecarea autoarei din România în 1987, apare în această săptămână în librării. Scriitoarea laureată cu Nobel îşi va lansa la 28 septembrie, la Librăria Humanitas Kretzulescu, cele mai recente volume traduse în româneşte la Humanitas Fiction.

Publicat în 1989, „Călătorie într-un picior", care reiterează tema dislocării,  alienării şi, mai ales, a singurătăţii, este primul roman scris de Herta Müller după emigrare. În 1982 autoarea debuta cu volumul de povestiri „Niederungen" / „Ţinuturile joase", masiv cenzurat în România, a cărui versiune integrală a apărut în Germania în 1984.

Ameninţarea din partea Securităţii a obligat-o pe Herta Müller să plece din ţară în 1987. La fel ca scriitoarea, Irene, protagonista din „Călătorie într-un picior", reuşeşte să părăsească o ţară în plină dictatură, denumită „cealaltă ţară", simţindu-se însă o alienată în cea de adopţie, Germania.

Romanul „Călătorie într-un picior" apare săptămâna aceasta în librăriile româneşti şi va fi lansat alături de „Leagănul respiraţiei" în prezenţa autoarei Herta Müller, la 28 septembrie, la Librăria Humanitas Kretzulescu din Bucureşti.
 
Mărturie din „cealaltă ţară"

După mutarea în Berlinul de Vest, personajul Irene, în vârstă de 35 de ani,  cunoaşte un şomer homosexual cu care reuşeşte să comunice. Fluctuaţiile amoroase, confruntarea cu birocraţia hărţuitoare pentru imigranţi, înstrăinarea şi golul resimţite pe străzile metropolei şi dorul de ţară sunt descrise într-o proză concisă, minimalistă, cu „imagini de neuitat",  consideră „Publishers Weekly".

Romanul vorbeşte despre dislocare, despre plecări şi sosiri întârziate, fiind o mărturie tulburătoare despre destinul unui emigrant, dar şi un portret al Germaniei postnaziste: „Chiar şi în cele mai fru­moase case a fost torturat cineva. Nu pot să mă bucur că ele există. Văduvele germane au feţe colţu­roase şi părul lor cârlionţat e ca zăpada şi oţelul. Pe lângă Zid trăiesc în găuri de pământ iepuri de câmp. Ăştia mă sperie mai rău decât armele. Sunt morţi metamorfozaţi. Maro-închis".

„Irene, personajul principal, pleacă din «cealaltă ţară», din ţara Dictatorului, în Vest... Herta Müller reuşeşte să construiască o naraţiune în care fiecare cititor se simte apatrid şi lipsit de apărare. Limbajul descrierilor este dur. Doar acolo unde lucrurile înseşi sunt reci, scriitoarea îşi ia libertatea unui limbaj poetic strălucit, fără a încerca prin acesta o evadare", puncta „Frankfurter Allgemeine Zeitung".

La Editura Humanitas Fiction, în cadrul  seriei de autor „Herta Müller", coordonată de Denisa Comănescu, au fost editate până acum volumele „Leagănul respiraţiei", „Încă de pe atunci vulpea era vânătorul", „Călătorie într-un picior", iar în curs de apariţie se află titlul „Omul este un mare fazan pe lume".

Herta Müller este „una dintre acele figuri din mitologia greacă, femeie şi instanţă morală în acelaşi timp", spunea Mircea Cărtărescu, în luna iunie, la lansarea cărţii „Leagănul respiraţiei" în Bucureşti, apreciind verticalitatea spirituală şi morală, precum şi imaginarul poetic din cărţile
acesteia.

Laitmotivul Securităţii

-Scriitoarea germană originară din România Herta Müller s-a născut la 17 august 1953 în satul Niţchidorf.

-După absolvirea studiilor de filologie germană şi română, lucrează  pentru scurt timp ca traducătoare într-o fabrică din Timişoara, de unde este concediată din cauza refuzului de a colabora cu Securitatea.

-În 1982 debutează cu volumul de povestiri „Ţinuturile joase", foarte cenzurat, a cărui versiune integrală avea să apară în Germania în 1984. Ameninţarea din partea Securităţii continuă, obligând-o pe Herta Müller să emigreze în RFG în 1987.

-Publică romanele: „Omul este un mare fazan pe lume" (1986), „Călătorie într-un picior" (1989), „Încă de pe atunci vulpea era vânătorul" (1992), „Animalul inimii" (1994), „Astăzi n-aş fi vrut să mă întâlnesc cu mine" (1997), „Leagănul respiraţiei"  (2009), volume de eseuri, între care „Foame şi mătase" (1995), „Regele se înclină şi ucide" (2003), volume de povestiri.

-Este laureată a numeroase premii importante, printre care Premiul Kleist (1994), Premiul european pentru literatură Aristeion (1995), Premiul IMPAC Dublin (1998), Premiul pentru literatură al Fundaţiei Konrad Adenauer (2004).

-Academia Suedeză îi atribuie în 2009 Premiul Nobel pentru literatură.

Programul vizitei la Bucureşti

Luni, 27 septembrie, ora 18.30, Ateneul Român - Herta Müller în dialog cu Gabriel Liiceanu. Lectură publică.

Marţi, 28 septembrie, ora 17.00, Librăria Humanitas Kretzulescu - Lansarea seriei de autor Herta Müller cu romanele „Leagănul respiraţiei" şi „Călătorie într-un picior", urmată de o sesiune de autografe.

Info

„Călătorie într-un picior"

Autor: Herta Müller

Traducător: Corina Bernic

Editură: Humanitas Fiction Apariţie: luna septembrie

image

Preţ: 24 lei

"Herta Müller este una dintre acele figuri din mitologia greacă, femeie şi instanţă morală în acelaşi timp."
Mircea Cărtărescu
scriitor

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite