Celebra piatră din Rosetta poate fi văzută online, în format 3D

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna iulie, reprezentanţii British Museum/ Muzeului Britanic au anunţat că celebra Piatră din Rosetta, considerată una dintre cele mai valoroase descoperiri arheologice pentru că a dus la descifrarea hieroglifelor, este disponibilă online, în format 3D.

Reprezentanţii muzeului au declarat că acest proiect face parte dintr-unul mai amplu care vizează ca piesele „iconice” aflate în custodia muzeului să poată fii văzute de cât mai multă lume. Modelul poate fi văzut aici.

Piatra din Rosetta este o stelă egipteană care a fost descoperită în 1799, în delta Nilului, lângă oraşul Rosetta- port de pe coasta mediterană a Egiptului- în timpul expediţiilor întreprinse de către împăratul francez Napoleon Bonaparte. Piatra este o stelă egipteană ce datează din timpul regelui Ptolomeu al V-lea Epiphanes (205-180 î.en.) şi este gravată cu trei texte identice în trei tipuri de scriere diferite: hieroglifică, demotică şi greacă. 

Se pare că piatra a fost descoperită în timpul săpăturilor pentru extinderea unui fort, şi a fost dusă la căpitanul Pierre-François Bouchard care a avut meritul de a se gândi că cele trei texte inscripţionate în piatră ar putea fi identice. Entuziasmat de descoperire, Bouchard a dus piatra la Institutul Naţional din Cairo pentru cercetări. Textul din greacă a fost tradus de unul dintre generalii lui Napoleon, iar pentru ca cercetările să continue, împăratul a ordonat să se facă copii ale inscripţiilor care să fie trimise la universităţi din Europa. 

După ce în 1801, armata franceză este nevoită să se retragă, piatra ajunge în custodia trupelor engleze. Stela va ajunge exponat la British Museum, în urma unui decret dat de regele George al III-lea în 1802.

                                                                               Jean-François Champollion, pictură de Léon Cogniet 

image

Cu ajutorul pietrei din Rosetta -dar nu numai, căci studiul său este mult mai amplu- Jean-François Champollion  a stabilit o metodă de descifrare a hieroglifelor, comparând mai multe dintre acestea cu inscripţiile greceşti de pe stelă. 

„E un sistem complex....simbolic şi fonetic în acelaşi timp, în acelaşi text, în aceeaşi frază, aş spune chiar în acelaşi cuvânt”, a scris Champollion despre hieroglife, citat de blog.oup.com.  

Când intelectualul francez a explicat concluziile cercetărilor sale, britanicii au respins ideea conform căreia egiptenii ar fi dezvoltat o formă fonetică de scriere. Totuşi, în 1866, după cum scrie acelaşi site, un alt text în greacă şi egipteană a fost descoperit şi decodat folosind abordarea lui Champollion. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite