Blestemul "Macbeth"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Superstiţiile artiştilor, legate de cea mai sumbră piesă a lui Shakespeare, s-au adeverit şi la Bucureşti. În timpul repetiţiilor, un mort şi trei accidentaţi. Pe scena Operei Naţionale

Superstiţiile artiştilor, legate de cea mai sumbră piesă a lui Shakespeare, s-au adeverit şi la Bucureşti. În timpul repetiţiilor, un mort şi trei accidentaţi.

Pe scena Operei Naţionale din Bucureşti (ONB) va fi prezentată, în premieră, astăzi şi mâine, la ora 18.30, opera în concert "Macbeth" de Giuseppe Verdi. Textul operei, de William Shakespeare, a provocat spaimă în rândul artiştilor care l-au pus în scenă, de-a lungul timpului. Asta pentru că la repetiţii au existat accidente sau morţi suspecte. S-a crezut în ultimă instanţă, că e vorba de un blestem.

În jurul piesei "Macbeth" există tot felul de legende, care mai de care mai sumbre. Se spune că una dintre cele mai negre piese ale lui William Shakespeare aduce ghinion. Cine rosteşte numele "Macbeth" în interiorul unui teatru este urmărit de necazuri şi, mai devreme sau mai târziu, i se întâmplă un accident.


Accidente bizare la Opera Naţională Bucureşti


Nici Opera Română nu a scăpat de "blestemul" Macbeth. "Nu sunt superstiţios, dar trebuie să recunosc că de când am început această producţie s-au petrecut foarte multe lucruri stranii, nu tocmai fericite. Dar sperăm că prima montare a acestui important titlu al creaţiei verdiene pe scena Operei Naţionale Bucureşti se va încheia cu bine şi va trezi interesul publicului", a precizat Iurie Florea, dirijorul corului şi orchestrei.


Aceste lucruri stranii


despre care vorbeşte Iurie Florea nu sunt deloc neînsemnate. Trei instrumentişti şi-au fracturat mâna, iar "o persoană din cor a suferit un accident pe trecerea de pietoni. Ieşea de la repetiţii. Din păcate, a murit. Foarte bizar… Dar au fost mult mai multe întâmplări nefericite, pe care însă nu le putem da publicităţii", ne-au declarat reprezentanţi ai Operei Naţionale din Bucureşti.


Regizorul Mihai Mănuţiu, care a montat "Macbeth" pe scena Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi, nu crede în legendele brodate în jurul acestui spectacol.


"O serie de superstiţii însoţesc piesa cum că ea ar purta ghinion, dar vă asigur că nu este aşa", a afirmat Mănuţiu.


Cele două spectacole de la ONB sunt o avanpremieră a noii producţii, în regia lui Petrică Ionescu, programată pentru luna mai, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Shakespeare.


"Macbeth", cu Sergey Murzaev, din Sankt Petersburg


Operă în patru acte, "Macbeth", pe un libret de Francesco Maria Piave, după tragedia cu acelaşi titlu de William Shakespeare, a avut premiera mondială pe 14 martie 1847, la Teatrul Pergola, din Florenţa (Italia).


La Opera Naţională din Bucureşti, în varianta de concert, rolul principal este deţinut de baritonul Sergey Murzaev. Alături de Murzaev, solist al Teatrului Mariinski (Sankt Petersburg), vor evolua Silvia Sorina Munteanu, Mariana Colpoş, Horia Sandu, Marius Manea şi mulţi alţii.

Corul şi orchestra vor fi conduse de dirijorul Iurie Florea. "<> este una dintre cele mai negre piese ale lui Shakespeare. Povestea cuprinde episoade oribile, sângeroase, însoţite de nebunie şi demenţă", a menţionat Iurie Florea.

Cu toate acestea, "Giuseppe Verdi n-a fost niciodată un compozitor negru, deoarece a căutat întotdeauna frumosul, chiar şi în cele mai dramatice situaţii ale vieţii omeneşti", a continuat Florea. Dirijorul a mai spus că "Macbeth" are de toate: "arii frumoase, coruri minunate, orchestră compactă".

Legendele din jurul piesei shakespeariene

În multe teatre din lume, actorii evită să pronunţe numele piesei. Folosesc denumirile "MacBee", "The Scottish Play", "Mr. and Mrs. M" sau "MacWhat's-his-face". Asta din cauză că Shakespeare ar fi recurs la descântecele unor vrăjitoare adevărate.

Furioase de gestul lui Shakespeare, acestea ar fi blestemat piesa. S-a scris că actorul Laurence Olivier a evitat la mustaţă o piesă de decor care s-a prăbuşit pe scena teatrului, în 1937. Există, de asemenea, diferite relatări despre accidente sau morţi suspecte. Superstiţios, Michael York, după ce juca piesa, părăsea imediat clădirea teatrului, îi dădea ocol de trei ori, scuipa peste umeri, rostea o înjurătură, apoi aştepta să fie invitat înapoi în clădire.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite