Sala Brâncuşi şi „Cuminţenia Pământului“ vor putea fi vizitate la Muzeul Naţional de Artă al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călin Stegerean, directorul Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută miercuri, că Sala Brâncuşi se va redeschide pentru publicul vizitator, la finalul lunii iunie, iar „Cuminţenia Pământului” va fi expusă în această sală.

Deşi, iniţial, sala dedicată sculptorului român trebuia să se deschidă pentru public pe 30 mai, directorul MNAR a declarat că sala care va găzdui şi „Cuminţenia Pământului” se va deschide la finalul lunii iunie, data exactă nefiind deocamdată cunoscută.

„Sala Brâncuşi se află într-un proces de reconsiderare, sub aspectul prezentării, sub aspectul selecţiei operelor de artă, al înscrierii într-o conduită muzeală în concordanţă  cu bunele practici, respectiv cu un plus de informaţie care să fie oferită vizitatorului”, a adăugat Stegerean.

Sala urmează să fie amenajată şi cu elemente-suport care să îi completeze vizitatorului experienţa vizitării, cum ar fi fotografii cu Brâncuşi. 

Cât despre „Cuminţenia Pământului” , opera a fost închiriată de MNAR printr-un contract încheiat cu proprietarii, în luna ianuarie, pe o perioadă de un an.

”Eu sper ca această lucrare, prin înţelegere cu proprietarii, să rămână în custodia muzeului şi să poată fi admirată de publicul vizitator”, a mai spus Stegerean.

În cadrul conferinţei care a avut loc la MNAR, a fost prezentată şi oferta muzeului, aflat în parteneriat cu Asociaţia Prietenii MNAR,  pentru noaptea de 20 mai (Noaptea Muzeelor).   

Sorina Neacşu, directorul executiv al asociaţiei a declarat că sâmbătă, de la ora 19.00, echipa muzeului va împărţi chestionare publicului cu scopul de a le cunoaşte mai bine preferinţele, iar mai târziu, vor avea loc tururi ghidate cu premii, la parterul Galeriei Europene.  De asemenea, curtea muzeului va deveni spaţiu de socializare, organizatorii contând pe factorul de coeziune socială.

Pe lângă aceste evenimente, a fost anunţată şi expoziţia „Obiecte grăitoare” a pictorului Ştefan Câlţia care, conform lui Stegerean, va fi prezent la muzeu pe 19 şi 20 mai.

Codruţa Cruceanu, fost curator al MNAR, a prezentat aplicaţia Art Mobile care a fost lansată cu scopul apropierii publicului de muzeu, respectiv pentru familiarizarea acestuia cu lucrările din galeriile permanente. Pe lângă prezentări cu conţinut în imagini şi text, aplicaţia oferă şi descrieri în format audio, 15 dramatizări care înfăţişează atmosfera cotidiană a autorilor operelor de artă, precum şi 17 filme subtitrate c prezintă detalii care, în general, sunt trecute cu vederea.

De asemenea, reprezentanţii MNAR au declarat că au subscris iniţiativei UNESCO de protejare a lucrărilor de patrimoniu din zonele de conflict, cu precădere Irak.  De Noaptea Muzeelor, publicul va putea vedea un vas de ceramică din Zona Golfului Persic, din Colecţia de Artă Orientală.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite