Alegerile pentru preşedinţia Academiei Române. Cine sunt cei patru candidaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Aurel Pop, Victor Voicu, Bogdan Simionescu şi Cristian Hera sunt cei patru candidaţi la funcţia de preşedinte al Academiei Române. Aceştia trebuie să depună planurile manageriale  până pe 21 martie, alegerile urmând să aibă loc pe 5 aprilie, potrivit hotnews.ro.

După decesul academicianului Ionel Valentin-Vlad, în decembrie 2017, postul de preşedinte interimar al Academiei Române a fost ocupat de Cristian Hera. Potrivit surselor hotnews.ro, s-ar duce o luptă strânsă între rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan Aurel Pop, şi secretarul general al Academiei, Victor Voicu. Începând cu anul 2006, acesta din urmă a candidat la toate alegerile pentru şefia instituţiei. 

Ioan Aurel Pop este rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, aflat în prezent la cel de-al doilea mandat. Este profesor universitar, doctor în Istorie şi membru titular al Academiei Române din 2010. În 2016, Ioan Aurel Pop era ales preşedinte al Consiliului General al  Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar în 2013, era desemnat unul dintre cei mai buni profesori din lume într-un top realizat de Universitatea Oklahoma Outreach (SUA),  „The International Adult and Continuing Education Hall of Fame”. 

Ioan Aurel Pop (Foto: UBB)

Imagine indisponibilă

Distincţia i-a fost acordată pentru cărţile şi studiile ştiinţifice publicate, Ioan Aurel Pop fiind autorul a peste 50 de cărţi, ediţii de izvoare istorice, tratate şi manuale universitare, volume îngrijite şi a peste 300 de studii, articole, recenzii, dări de seamă, cronici, prefeţe etc. în volume separate şi reviste de specialitate şi publicaţii de cultură. De asemenea, în 2010, academicianului îi era acordat Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler şi Ordinul de Onoare prin decretul Preşedintelui României, iar în 2015, Ordinul National „Steaua României” în grad de Cavaler.

Victor Voicu (foto: dreapta) este medic farmacolog, doctor în medicină şi Preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române unde este membru titular din 2001. Pe 19 decembrie 2017, academicianul era ales membru corespondent din străinătate al Academiei Naţionale Franceze de Medicină. În anul 1992, Voicu înfiinţa prima Catedră de Farmacologie şi Toxicologie Clinică din învăţământul medical românesc, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti şi era profesor invitat la Center for Blood Research, afiliat la Universitatea Harvard, Boston. 

Imagine indisponibilă

Victor Voicu este autorul a peste 20 de volume monografice, 300 de lucrări ştiinţifice publicate şi comunicate şi deţine aproape 30 de brevete de invenţie. Pe 1 decembrie 2017, academicianul a fost decorat de Preşedinţia României cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Comandor, în semn de „înaltă apreciere pentru prodigioasa carieră academică, reprezentând excelenţa ştiinţifică şi culturală românească, pentru promovarea imaginii ţării noastre în mediile ştiinţifice internaţionale“.

Bogdan C. Simionescu este inginer chimist, doctor în ştiinţe chimice, profesor la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi şi cercetator ştiinţific I la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” al Academiei Române, unde este membru titular din anul 2009. 

 A fost profesor invitat la mai multe instituţii de învăţământ din străinătate, din ţări precum Franţa, Germania, Japonia sau Polonia.În 2015, Simionescu primea medalia de excelenţă „Cristofor Simonescu“ pentru chimie macromoleculară conferită de American Chemical Society,  respective Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler.  A publicat peste 350 lucrări ştiinţifice (dintre care peste 300 publicate în reviste internaţionale), două cărţi (în colaborare), numeroase capitole în cărţi apărute la edituri străine, două brevete.

Bogdan C. Simionescu (Foto: academiaromana.wordpress.com)

Imagine indisponibilă

Cristian Hera este vicepreşedinte al Academiei Române, inginer agrochimist, doctor în agronomie, doctor docent în ştiinţe Preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a Academiei Române, unde este membru titular din  anul 2004. Hera este profesor de onoare  al Academiei de Ştiinţe Agricole din China (Institutul de aplicaţii a energiei nucleare în agricultură), dar şi al Accademia dei Georgofili, Italia, respective al Academiei Ruse de Ştiinţe Agricole. Academicianul a primit titlul de doctor Honoris Causa din partea mai multor instituţii de învăţământ din ţară (Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Cluj Napoca; Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi), dar şi din partea unor instituţii din străinătate, precum Academia de Ştiinţe Agricole „K.A. Timiriazev”, Moscova.

Printre distincţiile primite de academician se numără şi Ordinul naţional „Pentru Merit” în gradul de Ofiţer (Decretul nr. 556 din 1 decembrie 2000), respectiv Ordinul Naţional “Pentru Merit” în gradul de Comandor (Decretul nr. 627 din 16 octombrie 2003).Cristian Hera (Foto: Eduard Enea) 

Imagine indisponibilă

Cum este ales Preşedintele Academiei Române

Potrivit procedurii, secţiile şi filalele Academiei Române (14, respectiv 3 la număr) trimit propuneri pentru functia de presedinte al Academiei, membrii titlulari având şi posibilitatea de a-şi depune singuri candidatura. Preşedintele este ales prin vot secret, de către Adunarea Generală, organul suprem de conducere al Academiei Române, conform statutului academiei.

Adunarea Generală, formată în prezent din 200 de persoane, „constituie un corp unic şi este format din membrii titulari, membrii corespondenţi şi membrii de onoare ai Academiei Române”. Preşedintele este ales pe o perioadă de patru ani şi fiecare membru poate fi ales în această funcţie de două ori. 

„Adunarea Generală îşi constituie cvorumul din jumătate plus unul dintre membrii votanţi…Alegerea este validată prin votul secret a cel puţin două treimi dintre membrii votaţi prezenţi”, se mai arată în Statutul Academiei Române.

 

 

 

 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite