VIDEO Vaticanul nu-l iartă pe José Saramago nici mort

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupul scriitorului a fost incinerat ieri, după ce a fost depus nu în biserică, ci la primăria din Lisabona. „Osservatore Romano“, ziarul Vaticanului, l-a criticat dur, sâmbătă, pe scriitorul decedat doar de o zi pentru romanele apocrife „Evanghelia după Isus Cristos“ şi „Cain“ .

Trupul neînsufleţit al lui José Saramago, care a murit vineri, la vârsta de 87 de ani, în insula spaniolă Lanzarote, a fost incinerat ieri la prânz, la Lisabona, la Cimitirul Alto de São Joao. Guvernul portughez a decretat două zile de doliu naţional şi a aprobat sâmbătă depunerea trupului neînsufleţit al scriitorului adus în Portugalia nu în vreo biserică (instituţie cu care autorul a fost în război toată viaţa), ci în clădirea Primăriei Lisabonei.

Portughezii s-au îmbulzit timp de două zile pentru a-i aduce un ultim omagiu autorului distins cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1998.După incinerare, cenuşa scriitorului a fost împărţită: jumătate a fost dusă în satul natal al lui Saramago, Azinhaga (Portugalia), iar cealaltă jumătate va fi depusă la rădăcina unui măslin din grădina reşedinţei scriitorului de la Lanzarote (Insulele Canare), unde acesta şi-a petrecut, alături de soţia sa spaniolă Pilar del Rio, ultimii 17 ani din viaţă.

Cel mai controversat roman al lui José Saramago, „Evanghelia după Isus Cristos" a stârnit încă de la publicarea sa în 1991 puternice reacţii din partea Bisericii şi a provocat autoexilul autorului în Insulele Canare în anul următor. De asemenea, şi romanul „Cain", lansat în toamna trecută la Frankfurt, a strâns valuri vehemente de protest ale catolicilor.

„Ideolog antireligios"

Nici după moarte, Vaticanul nu l-a iertat pe scriitor. Saramago era mort de o zi, când ziarul Vaticanului, „Osservatore Romano", critica virulent, sâmbătă, în articolul „Omnipotenţa (presupusă) a naratorului", convingerile de stânga şi ateismul lui Saramago: „A fost un ideolog antireligios, un intelectual fără deschidere spre metafizică, răstignit în credinţa sa încăpăţânată în materialismul istoric, alias marxismul".

Denunţând în romanele sale doar cruciadele sau Inchiziţia, Saramago ar fi uitat, potrivit ziarului Vaticanului, citat de „La Stampa", de epurările Gulagului, de celelalte genociduri ale istoriei sau de samizdaturile culturale.

După ce reiterează argumentele împotriva celor două romane, „Osservatore Romano" încheie vehement articolul numindu-l pe Saramago „un extremist populist", care, dacă ar fi văzut cauzele reale ale răului din lume, ar fi înţeles că acestea nu survin din Evanghelie sau din povestea lui Cain, ci din falsele structuri politice şi socio-economice. Ziarul Vaticanului deplânge, în final, lipsa de consideraţie şi de credinţă ale lui Saramago în „Dumnezeul atotputernic, omniprezent şi omniscient".

Saramago, născut la 16 noiembrie 1922, la Azinhaga, în provincia Ribatejo, a trecut prin profesiile de mecanic, corector, agent de asigurări. Autodidact, fără mari studii pe hârtie, scriitorul provenea dintr-o familie de ţărani.

Avea un bunic analfabet

Într-un interviu recent declara că „dacă bunicul meu nu ar fi crescut porci şi n-ar fi fost analfabet, eu nu aş fi devenit ceea ce sunt", subliniind că ­n-ar schimba nimic din viaţa sa. În 1998 s-a căsătorit cu Pilar del Rio, cea de-a doua soţie fiind cu 30 de ani mai mică decât el. Profund ataşată, jurnalista i-a devenit translator în limba spaniolă, susţinându-l moral pe scriitorul bolnav în ultimii ani din viaţă.

Cotidianul „Le Figaro" scria, sâmbătă, despre moartea unui „Nobel roşu", amintind că Saramago denigra în discursurile sale nu numai Biserica, ci şi neajunsurile Uniunii Europene sau ale Fondului Monetar Internaţional. De asemenea, de câte ori avea ocazia, scriitorul nu-l ierta nici pe Berlusconi, numindu-l un „delincvent, care vrea să reinstaureze fascismul în Italia".

„Blasfemie"

Autorul a provocat din nou Biserica anul trecut, declarând la Madrid, la lansarea romanului „Cain", că „Biblia este un manual de rele moravuri" plin de cruzime, incest, violenţă şi carnagii. „Dumnezeu, diavolul, binele, răul, toate acestea sunt în mintea noastră, nu în rai sau iad", afirma Saramago.

Pelerinaj la primărie

Presa internaţională a notat faptul că la primăria din Lisabona, unde a fost depus, sâmbătă, sicriul cu trupul lui Saramago, oamenii au venit ţinând în braţe cartea sa cea mai controversată, „Evanghelia după Isus Cristos". Scriitorul a îmbinat un stil suprarealist experimentalist, fără semne de punctuaţie, cu un pragmatism ţărănesc sardonic, potrivit „The New York Times".

Printre romanele sale celebre se numără „Pluta de piatră" (1986), „Eseu despre orbire" (1995), „Toate numele" (1997), „Omul duplicat" (2002), „Eseu despre luciditate" (2004), „Călătoria elefantului".

La Polirom, în seria de autor José Saramago, vor apărea anul acesta alte titluri: peste două săptămâni, „Manual de pictură şi caligrafie" şi, pe lângă romanul „Cain", care va fi editat în toamnă, se află în pregătire şi un volum de eseuri, cu titlu provizoriu, „Călătorind prin Portugalia", în traducerile Mioarei Caragea şi ale Georgianei Bărbulescu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite