"Lăzărescu", elogiat în "New York Times"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Într-o poveste modernă din lumea spitalelor, doar moartea mai are răbdare". Este titlul unei cronici semnate de Stephen Holden, pe 26 aprilie, în cel mai prestigios ziar american, "The New York

"Într-o poveste modernă din lumea spitalelor, doar moartea mai are răbdare". Este titlul unei cronici semnate de Stephen Holden, pe 26 aprilie, în cel mai prestigios ziar american, "The New York Times". "O capodoperă ironică (...) Triumf categoric al întregii echipe, filmul pare atât de real încât te absoarbe în lumea sa.
Moartea domnului Lăzărescu
observă nemilosul tratament la care instituţiile sociale supun fiinţele omeneşti". Filmul a avut, miercuri, premiera în chiar centrul extravagant al New York-ului, Manhattan, fiind interzis persoanelor cu vârsta sub 17 ani neînsoţite de părinţi, din cauza nudităţii şi limbajului "tare". Cronicarul pătrunde lucid în sensul fundamental al peliculei: "La Cristi Puiu există un sentiment palpabil al lipsei de conexiune dintre oameni; filmul este traversat de o grimasă mâhnită". Spre deosebire de serialul E.R., medicii români se mişcă "în reluare", ca şi cum ar avea la dispoziţie tot timpul din lume", mai observă Holden, care punctează narativ toate elementele importante ale acţiunii. O notă pozitivă pentru filmul românesc, prea puţin luat în seamă de publicaţiile americane cu greutate.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite