Muzeele instituțiilor, ferite de ochii lumii. Vezi ce exponate are Guvernul, Banca Națională și MAI
0Cele mai importante instituții publice au propriile colecții de obiecte de valoare. Din motive de securitate, expozițiile nu sunt accesibile pentru toți curioșii, fiind vizitate doar de delegații oficiale.
Primul muzeu căruia i-am trecut pragul este cel al Guvernului, amplasat la etajul cinci al sediului - cel mai bine păzit sector al Executivului. Deşi nu a mai fost actualizat de mai multă vreme, toate exponatele sunt aranjate perfect şi strălucesc ca noi. Suvenire, cărţi, documente, diplome, tablouri şi hărţi. Găseşti de toate în acest muzeu. Sunt lucrurile primite în dar de premierii Andrei Sangheli, Ion Sturza, Dumitru Braghiş, Vasile Tarlev, Zinaida Greceanâi şi Vlad Filat.
FOTO: Muzeul Guvernului
La intrare, în partea stângă, sunt expuse Constituţia Republicii Moldova, stema şi drapelul ţării, toate având elemente unicat. Alături se află un colţişor cu ulcioare, farfurii şi alte obiecte de artizanat confecţionate de cei mai buni meşteşugari de la noi. Cel mai impunător exponat al muzeului, pe care n-ai cum să-l treci cu vederea, este armura unui cavaler, care măsoară peste doi metri înălţime. Este adus din Malta şi a fost oferit muzeului de către fostul prim-ministru, Vasile Tarlev. Lângă suvenirul gigant stă şi un paloş, luat în evidenţa Poliţiei.
Istoria RM-UE, ilustrată
Chiar în centrul încăperii se înalţă un pilon care ilustrează relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. „Toate documentele sunt aranjate în ordine cronologică, în formă de spirală, şi reprezintă calea ţării noastre spre UE", precizează Maricica Badan, funcţionară a Executivului, cea care ne-a fost ghid. Tot din categoria relaţiilor externe face parte şi o hartă a lumii, însemnată cu puncte albastre. Semnele indică statele cu care Republica Moldova are încheiate tratate şi acorduri bilaterale.
Printre piesele de muzeu se iveşte şi chipul preşedintelui american Barack Obama, desenat pe o farfurie decorativă. În vitrine găseşti şi Casa Albă, Duma de Stat a Rusiei şi Zeiţa Protectoare a Bulgariei, toate în miniatură.
Muzeografii încurajează această practică a instituţiilor de a-şi conserva obiectele de valoare, care a devenit, după cum spun ei, o tendinţă. „E o modă acum ca fiecare organizaţie să-şi creeze muzeul său. E un lucru bun. Chiar dacă sunt deschise pentru un cerc restrâns de oameni, toate se referă la istoria şi cultura ţării noastre. Dacă cineva îşi doreşte să vadă aceste colecţii, nu cred că e o problemă", menţionează Elena Postică, director adjunct al Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei.
Cele mai dosite colecții, la SIS
Cel mai ascuns muzeu din Chişinău este, cu siguranţă, cel al Serviciilor de Securitate. Deşi are o colecţie modestă, cei care reuşesc să trecă de cele două uşi masive ale SIS-ului pot afla multe lucruri interesante despre istoria instituţiei. Este unul dintre cele mai vechi muzee, deschis în 1981. Printre exponate se numără portretele domnitorilor moldoveni, laolaltă cu eroi securişti sovietici, o valiză şi câteva arme. În centrul încăperii domneşte bustul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi o mulţime de tablouri, numite şi icoane, ale foştilor şefi SIS.
Apărătorii Moldovei sunt venerați la MAI
Muzeul Ministerului de Interne este amenajat la etajul doi al instituţiei din centrul Chişinăului. Chiar de la intrare, ghidul nostru, Ştefan Culea, îşi cere scuze pentru modestia expoziţiei.
FOTO: Muzeul Ministerului Afacerilor Interne
„Am avut ocazia să văd şi alte muzee ale structurilor de forţă, ce colecţii bogate şi impresionante au. Noi suntem încă tineri", se justifică îndrumătorul. „Am vrea să ne viziteze toţi doritorii, dar accesul în clădire este restricţionat", regretă el. Inaugurarea muzeului a avut loc acum şapte ani, de Ziua Poliţiei. Încăperea este împărţită în mai multe compartimente, iar fiecare cuprinde o anumită perioadă istorică. Primul colţişor al odăii este dedicat Moldovei medievale.
Aici putem vedea costume de epocă, gramote domneşti, pistoale şi monede din secolul XV. Urmează atributele poliţiei ţariste ruse, după care obiecte relevante pentru anii în care Basarabia intra în componenţa României: costumul de arnăut, suliţe, pistoale cu cremene şi arme cu capse. Până şi ţesăturile din care sunt cusute uniformele ostaşilor corespund epocii.
Cea mai dureroasă amintire
Dintre toate piesele de muzeu, cel mai mult îi e dragă copia steagului de luptă al domnitorului Ştefan cel Mare, ne mărturiseşte Ştefan Culea. „Este un obiect sfânt, adus de la o mănăstire de pe Muntele Athos", precizează ghidul.
Holul muzeului este întrerupt de o odaie mică, în care toate exponatele aduc aminte de conflictul armat de pe Nistru din 1992. „Este cea mai dureroasă pagină din istoria ţării noastre", punctează Ştefan Culea. În această sală sunt expuse fotografiile participanţilor la război, medalii, arme, mostre de îmbrăcăminte, o candelă şi o icoană.
Ultimul compartiment al muzeului ilustrează etapa actuală a Poliţiei. Pe lângă mărturii ale activităţii cotidiene, muzeul păstrează şi suveniruri donate de Mitropolitul Moldovei Vladimir, ex-preşedintele Vladimir Voronin, premierii Vlad Filat şi Vasile Tarlev. ;
Monede de colecție cu personalitățile țării
La prima vedere, muzeul Băncii Naţionale seamănă cu un magazin de bijuterii. Banii sunt păstraţi în vitrine, fiecare în cutiuţe mici din catifea. „Sunt monede comemorative, confencţionate, de regulă, din aur sau din argint şi sunt dedicate unor personalităţi şi evenimente istorice", povesteşte Maria Ploşniţa, şefa Direcţiei operaţiuni cu numerar.
FOTO: Monede comemorative la muzeul Băncii Naționale
Prima monedă comemorativă emisă de Banca Naţională, în 1996, are o valoare nominală de 100 de lei şi este consacrată aniversării a 5 ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, iar prima serie este dedicată mănăstirilor de la noi.
Monede dedicate lui Grigore Vieru
Cel mai scump set de monede costă aproape 18.000 de lei şi este format din patru piese, toate din aur. Se pare că există numismaţi înrăiţi şi la noi, pentru că responsabila de la banca centrală spune că există multe persoane care nu se uită la bani când e vorba de colecţia lor.
Printre cele mai recente exponate se numără două fise din aur şi argint, închinate scriitorului Bogdan Petriceicu Haşdeu şi poetului Grigore Vieru. „Acestea deschid o nouă serie: «Aleea Clasicilor din Grădina Publică», care va fi completată cu noi personalităţi. Posibil în curând vom bate o monedă dedicată povestitorului Ion Creangă", completează funcţionara.