Comisia Europeană: reforme "dureroase, dar necesare" pentru o piaţă de muncă mai atractivă
0Scopul noilor reforme propuse de CE este să atragă oamenii pe piaţa de muncă până la o rată de ocupare de locuri de 75% până în 2020.
"Pentru a reduce impactul social al crizei, reformele sunt necesare. Ele trebuie să continue pentru a îmbunătăţi capacitatea oamenilor de a se întoarce pe piaţa de muncă, prin crearea unor stimulente," a spus László Andor, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune.
Spre exemplu, CE propune statelor membre să îşi încurajeze cetăţenii, prin măsuri legislative, să îşi deschidă o afacere. De asemnea, reducerea impozitelor pe venit ar trebui să fie o prioritate pentru toate statele membre, pentru a stimula creşterea economică şi numărul cerinţelor de angajare.
În acelaşi sens, sistemele de beneficii, orarul de muncă flexibil, precum şi facilităţile de îngrijire a copiilor sunt câteva dintre măsurile care ar trebui să ajute tinerii, mamele sau pe cei care câştigă mai puţin într-o familie, să se întoarcă la lucru sau să intre pe piaţa de muncă.
Urmăreşte aici cu ce propuneri a venit astăzi Olli Rehn, comisarul pentru afaceri economice.
Pensii mai eficiente
Pentru a face reformele de pensii mai eficiente, CE recomandă statelor membre să mărească vârsta de pensionare, să creeze mijloace de angajare special pentru muncitorii peste vârsta medie şi să încurajeze fondurile de pensii private.
Recompense pentru merit
Pentru a îi încuraja pe şomeri să revină pe piaţa de muncă, sistemul de beneficii al statului ar trebui să ofere o "recompensă" acestora, sau să îi încurajeze să devină persone fizice autorizate. În acelaşi scop, benficiile pentru şomeri ar trebui să fie acordate şi în funcţie de eforturile pe care o persoană le face în a caută un loc de muncă şi a se pregăti suplimentar studiior.
Impozite pe venit mai mici
Impozitele pe venit ar trebui să fie în echilibru cu ajutorul de şomaj, şi nu atât de mari, în special în cazul veniturilor mici, încât să favorizeze şomajul.
Stabilitate pentru toţi, cu şi fără contract
Statele membre nu ar trebui să încurajeze doar angajaţii cu contracte permanente. Şi cei care sunt în afara siguranţei contractuale ar trebui să beneficieze de oportunităţi. Creşterea numărului de ani de învăţământ obligatoriu ar fi o altă modalitate pentru statele membre să reducă numărul de oameni "nesiguri" de pe piaţa de muncă. Ar trebui introduse contracte pe termen nedefinit pentru a le înlocui pe cele "greoaie", aducând astfel prospecte de promovare pentru noii angajaţi.
De asemenea, CE spune că statele membre ar trebui să îşi simplifice sistemul de recunoaştere al diplomelor de studii la nivel european, pentru a intensifica circulaţia libera de cetăţeni, muncitori şi cercetatori.