ALEGERI ÎN STÂNGA NISTRULUI Igor Smirnov: „Transnistria este un stat independent care se va dezvolta împreună cu Rusia“
0Astăzi în regiunea transnistreană se desfăşoară aşa-numitele alegeri prezidenţiale. Votanţii au de ales dintre şase candidaţi înscrişi în cursa electorală.
UPDATE 20.40 Primele rezultate „oficiale“ ale scrutinului ar urma să fie făcute publice luni, 12 decembrie, în jurul orei 10.00, transmit agenţiile ruse de presă. Datele celor două sondaje la ieşirea de la urne nu vor fi difuzate cel puţin până la miezul nopţii, transmite Interfax, cu referire la „comisia electorală centrală“ din rmn. În jurul orei 18.30, pe unele site-uri a apărut informaţia cumă că primele rezultate ale exit-pollurilor ar fi deja cunoscute şi că ar fi câştigat „omul Kremlinului“ Anatoli Kaminski. Informaţia n-a fost însă confirmată de organizatorii sondajelor la ieşirea de la urne.
UPDATE 20.20 La ora 20.00 s-au închis toate secţiile de votare din regiunea transnistreană şi a început numărarea voturilor. Potrivit „comisiei electorale centrale“ de la Tiraspol, încă la ora 18.00 votaseră peste jumătate dintre alegători, mai exact 54,38%.
UPDATE 15.30 Potrivit agenţiei „Lenta PMR“, apropiată candidatului la „preşedinţie“ Dmitri Soin, liderul Mişcării „Prorîv“, susţinătorii lui Igor Smirnov intenţionează să iasă pe principala piaţă a Tiraspolului azi-seară, imediat după închiderea secţiilor de votare, pentru a-l declara câştigător pe idolul lor înainte să fie numărate voturile.
Totodată, potrivit sursei citate, au fost mobilizate forţele armate, ale organelor interne şi ale securităţii. „Lenta PMR“ nu exclude că în noaptea de 11 spre 12 decembrie ar putea avea loc „acţiuni stradale serioase“ declanşate de forţele oponente.
UPDATE 14.10 După ce a votat, Anatoli Kaminski, principalul contracandidat al actualului lider transnistrean Igor Smirnov, a făcut declaraţii şi în „limba moldovenească“, limbă oficială, alături de rusă şi ucraineană, în stânga Nistrului. „Aş dori ca noi toţi să fim împreună, noi toţi să fim sănătoşi şi zdraveni. Şi voie bună să fie. Pâine pe masă şi linişte în casă“, a spus solicitat de presă liderul „Obnovlenie“, catalogotat drept „omul Moscovei“ şi creditat cu şanse de a-l surclasa pe Igor Smirnov de către sondajele de opinie făcute în stânga Nistrului.
Kaminski a subliniat că aceste alegeri reprezintă „cel mai important eveniment social-politic pentru cetăţenii republicii“. „Astăzi transnistrenii îşi aleg viitorul, un viitormai bun pentru rude şi apropiaţi, pentru copii şi nepoţi. Lor le pasă de soarta republicii, de aceea îşi îndeplinesc activ obligaţia constituţională – votează activ la toate secţiile“. Alegerile pentru funcţia de preşedinte al rmn reprezintă un moment de cotitură în istoria statului nostru. Scrutinul ar urma să consolideze societatea“, a mai spus Kaminski.
Referindu-se la politica externă, liderul „Obnovlenie“ a menţionat că „va continua să îndeplinească voiţa poporului exprimată la referendumul din septembrie 2006“, când locuitorii din stânga Nistrului s-au pronunţat pentru independenţa republicii separatiste şi unirea cu Rusia.
UPDATE 13.50 Peste o pătrime din alegătorii din regiunea transnistreană, 27,29%, au votat până la ora 12.00 la „alegerile prezidenţiale“, potrivit aşa-numitei comisii electorale centrale de la Tiraspol, citată de agenţia Novây Region.
Cei mai activi s-au dovedit a fi, ca de obicei, locuitorii din raionul Camenca, unde, până la amiază şi-au exprimat votul 37,76% din alegători, iar în unele sate chiar peste 50%. Cea mai scăzută prezenţă la urne se constată în raionul Râbniţa, unde până la ora 12.00 la secţiile de votare au venit 24,53% din alegători.
Foto: Anatoli Kaminski, şeful sovietului suprem
UPDATE 12.35 Mulţi dintre oamenii veniţi să voteze speră că şi după alegeri Transnistria va rămâne apropiată de Rusia. „Vrem să rămânem cu Rusia pe veci, nu vrem să ne unim cu Moldova. Rusia este viitorul nostru", ne-a declarat Tatiana, o bătrână de 76 de ani. Dincolo de doleanţele politice, cetăţenii îşi doresc pensii mai mari, servicii medicale mai bune şi siguranţă în ziua de mâine. Cei tineri vor şi mai multă libertate, chiar dacă se tem să-şi spună nemele atunci când fac astfel de declaraţii. „Vrem să ne simţim liberi, să nu ne temem să ne exprimăm gândurile. Astăzi suntem constrânşi de putere să gândim într-un anume fel, aşa cum cred ei că e bine. Vrem în Europa, nu mai vrem atâtea hotare şi politică", spune cu jumătate de gură rusoaica Oxana, de 22 de ani, casieriţă la Tiraspol.
UPDATE 12.22 RIA Novosti anunţă că Comisia Electorală din regiunea separatistă a permis organizarea unui exit-poll la secţiile de votare. Acesta va fi efectuat de centrul informaţional-analitic "Socium" din regiune.
O jurnalistă de la Chișinău a fost reținută de miliția de la Tiraspol
UPDATE 11.58 În regiunea din stânga Nistrului este atmosferă ca de sărbătoare sovietică de pe timpuri. Drapelele nerecunoscutei republici şi sutele de miliţieni care au împânzit oraşul întregesc tabloul cu iz de naftalină, transmite reporterul „Adevărul" acreditat la „prezidenţialele" din regiunea transnistreană. Pe străzi este mult mai multă lume decât într-o duminică obişnuită. Candidaţii la funcţia de „preşedinte al rmn" îşi îndeamnă şi astăzi susţinătorii să-i voteze, de pe zecile de panouri electorale. La secţiile de votare, din difuzoare răsună muzică.
UPDATE 11.20 Peste 130 de observatori străini monitorizează scritunul, potrivit Olvia-press, agenţia oficială a administraţiei separatiste de la Tiraspol. Aşa-numita comisie electorală centrală susţine că au fost acreditaţi 248 de jurnalişti care vor reflecta alegerile, inclusiv 62 străini - din Rusia, Ucraina, Belarus, Estonia, Elveţia, Austria, Spania, SUA etc. La categoria „ziarişti străini" sunt trecuţi şi cei din Republica Moldova.
Igor Smirnov atacă în judecată postul rusesc NTV pentru că i-ar fi lezat onoarea și demnitatea
UPDATE 10.35 La ora 10.00 la aşa-numitul Palat al Republicii a votat actualul lider al Tiraspolului, Igor Smirnov. Acesta a fost întâmpinat de către o orchestră şi s-a arătat convins că va reuşi să-şi învingă contracandidaţii. „Este ce de-al cincilea scrutin electoral în cei 21 de ani al poporului nostru. Prin aceste alegeri vrem să confirmăm dorinţa cetăţenilor care şi-au expus dorinţa la referendumul din 2006 că Transnistria este un stat independent care se va dezvolta împreună cu Rusia. Sunt sigur că alegerile vor fi declarate valabile", a declarat Igor Smirnov.
Potrivit aşa-numitei comisii electorale centrale din regiune, pentru scrutinul de astăzi vor fi deschise 259 de secţii de votare, la care sunt aşteptaţi peste 400 de mii de alegători. Actualul lider separatist Igor Smirnov, şeful sovietului suprem Anatoli Kaminski şi predecesorul acestuia, Evgheni Şevciuk sunt candidaţii cu cele mai mari şanse.
SFIDARE! Rușii deschid 22 de SECȚII DE VOTARE în Transnistria
GALERIE FOTO Vladimir Putin, cap de afiș la Tiraspol
Presa rusă a pornit o campanie fără precedent contra liderului de la Tiraspol, iar experţii din Rusia şi din Moldova cred că un nou „preşedinte“ al Transnistriei ar putea fi ales doar dacă Igor Smirnov pleacă de bună voie. Reamintim că aşa-numitele elegeri din regiunea transinstreană nu sunt recunocute de Chişinău şi nici de comunitatea internaţională.
Citeşte şi:
Cine este „omul Moscovei“ de la Tiraspol? Află ce spune Smirnov
Alegeri în Transnistria: Smirnov doar pe locul doi
Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md