Tiraspolul trece la ora Moscovei
0Autoritățile separatiste de pe malul stâng al Nistrului au anulat trecerea la ora de iarnă, luând astfel exemplul Rusiei şi Ucrainei
Igor Smirnov, liderul administraţiei separatiste de la Tiraspol a semnat o decizie potrivit căreia regiunea renunţă să treacă la ora de iarnă, menţinând ora de vară (GMT+3), după exemplul Rusiei şi Ucrainei. Decizia publicată pe site-ul oficial, a fost prezentată ca o măsură de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă şi de sănătate publică. Totodată, aceasta ar permite şi o economie de resurse energetice.
Anterior Vladimir Fomenko, prodecanul al facultății de geografie al Universității din Tiraspol, a declarat că regiunea transnistreană are două opţiuni: ori se orientează spre malul drept al Nistrului, care la 30 octombrie va trece la ora de iarnă la fel ca și ţările UE, ori acceptă modelul Ucrainei și al Rusiei care au renunțat la această practică. „Avem relaţii economice mai strânse cu Ucraina și Rusia şi din aceste motive este mai oportună această unificare temporală", a specificat Vladimir Fomenko.
Ore diferite la Tiraspol şi Chişinău
Ca urmare a acestei decizii timp de o jumătate de an între cele două maluri ale Nistrului va exista o diferență de o oră.
Trecerea la ora de iarnă are loc în noaptea de 30 octombrie spre 31 octombrie, când se dă ora înapoi. În urma acestei actiuni, ziua de 31 octombrie devine cea mai lungă din an, având 25 de ore, acest lucru însemnând - în primul rând - o oră în plus de somn.
Potrivit statisticilor, numărul persoanelor care se adresează medicilor pentru probleme cardio-vasculare creşte cu aproximativ 60% în prima săptămână după schimbarea orei, iar numărul apelurilor la pediatri sare de 130%. Schimbarea orei în fiecare toamnă şi în fiecare primăvară a fost introdusă în numeroase ţări după criza petrolieră din 1937 pentru a se face economie de energie. Această măsură este însă dezbătută în mod periodic. Mai multe foste republici sovietice din Asia Centrală şi Georgia au renunţat în anii 2000 la schimbarea orei.