Digitizarea arhivelor și registrelor va reduce cozile la ghișee, în Republica Moldova (P)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul coordonatorilor pentru e-transformare
Consiliul coordonatorilor pentru e-transformare

Consiliul coordonatorilor pentru e-Transformare a aprobat miercuri lista scurtă a registrelor și arhivelor care urmează să fie digitizate în anul 2012.

Aceasta include 9 categorii: arhiva stării civile, registrul rezervelor materiale ale statului, fișierul operativ al Ministerului Afacerilor Interne, registrul producătorilor și procesatorilor de produselor de origine vegetală și animală, registrul de Stat al organizațiilor necomerciale, registrul persoanelor cu dizabilități, registrul de Stat al sportului, registrul controalelor și licențierii și registrul persoanelor cu boli oncologice.

Decizia finală privind digitizarea arhivelor și registrelor pe anul 2012 va aparține Comisiei Naționale pentru e-Transformare, prezidată de primul ministru Vlad Filat.

Pozițiile incluse în lista scurtă au fost selectate dintr-un număr total de 40 de propuneri, venite de la ministere și agenții guvernamentale. Prioritate s-a dat arhivelor și registrelor care dispun de suport juridic, adică sunt susținute de un concept aprobat. Informația din acestea va fi securizată la diferite nivele, reieșind din legea privind protecția datelor cu caracter personal, unele date urmând să fie fiind disponibile doar pentru uzul intern al instituțiilor.

Clasarea electronică a arhivelor și registrelor va simplifica procedurile de oferire a serviciilor publice și va reduce din cozile de la ghișee.

Ministrul adjunct al agriculturii, Viorel Guțu, susține că registrul producătorilor și procesatorilor de produselor de origine vegetală și animală este extrem de important în variantă online. Potrivit lui, sistemul electronic va pune în ordine evidența producătorilor agricoli și va reduce substanțial perioada de timp în care aceștia își vor putea ridica subvențiile.

Directorul executivă a Centrului de Guvernare Electronica, Stela Mocan, a declarat ca selectarea serviciilor publice pentru digitizare este un proces continuu, în fiecare an urmând să fie identificate cele mai stringente categorii.

Conform Planului strategic de modernizare tehnologică a guvernării elaborat de Centrul de Guvernare Electronică și aprobat recent de Executiv, până în anul 2020, în Republica Moldova toate serviciile publice vor fi disponibile și în format electronic.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite