Premierul maghiar Viktor Orbán: Voi lua mereu apărarea României şi Bulgariei. Le susţin pentru Schengen!
0Aderarea României şi Bulgariei la Schengen se află încă printre priorităţile preşedinţiei maghiare şi este la fel de importantă ca şi stabilitatea economică, criza financiară, aderarea Croaţiei la UE şi strategiile energetice europene.
"Sunt foarte optimist în legătură cu aderarea celor doua ţări la UE, vom continua să lucrăm la această problemă şi vom depune tot efortul necesar," a spus Gergely Polner, purtător de cuvânt al preşedinţiei maghiare şi reprezentanţei sale la Bruxelles, în exclusivitate, pentru Adevărul Europa.
Polner crede că aderarea la UE a celor două ţări nu este completă, din moment ce României şi Bulgariei încă nu le sunt recunoscute o serie de drepuri în statele membre. "Cred că aderarea la Schengen este foarte importantă pentru aceste ţări, ar însemna încă un pas înainte către un parteneriat complet cu UE," a mai spus Polner.
Viktor Orban, prim-ministrul maghiar a vorbit astăzi în plenul Parlamentului European de la Strasbourg împreună cu Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, despre priorităţile preşediniţiei maghiare a consiluilui de miniştri UE.
"Voi lua mereu apărarea României şi Bulgariei [în faţa statelor membre] şi le voi sprijini să intre în spaţiul Schengen cât de repede posibil," a spus Orban. El a mai spus aderarea celor două ţări se află încă pe agenda sa şi speră că negocierile să se încheie până la sfârşitul preşedinţiei roatative maghiare a UE. aStiu că mai sunt cel puţin alte şase ţări la coadă pentru intrarea în Schengen, şi sunt şi ele pregătite, însă acum prioritatea mea este să ajut România şi Bulgaria," a mai spus Orban.
Contre politice
Preşedintele grupului social democraţilor europeni, Martin Schultz, a spus ieri în Parlamentul European că Ungaria ar trebui să îşi rezolve problema cu legea media cât mai repede, întrucât există altfel de probleme, mult mai importante, financiare care necesită atenţia să imediată. "Avem probleme fianciare mari de rezolvat în următoarele şase luni, nu putem să rămânem blocaţi pe un singur subiect.", a spus Schultz.
Înseamnă că "problema mai puţin gravă" a intrării României şi Bulgariei în Schengen va dispărea în curând de pe agenda zilnică a preşedinţiei maghiare?
"Aderarea României şi Bulgariei la Schengen este la fel de importantă pentru preşedinţia maghiară a UE ca şi toate celelalte priorităţi. Am depus mult efort deja pentru a ajuta aceste ţări: resurse umane, atenţie si timp au fost investite special pentru ca România şi Bulgaria să intre în zona Schengen", a spus Polner.
Nu pasează problema Poloniei
Dacă România şi Bulgaria nu intră în spaţiul Schengen până la sfârşitul mandatului preşedinţiei maghiare de şase luni (iunie 2011), problema ar fi, în mod normal, pasată polonezilor, urmatorea ţară care va luă cârma UE. Polonia nu a făcut însă nici o declaraţie cum că intrarea României şi Bulgariei în zonă Schengen ar fi una dintre priorităţile sale în timpul mandatului de şase luni.
"Nu o să pasăm problema aceasta Poloniei, vom face tot ce ne stă în putinţă ca România şi Bulgaria să adere la Schengen până în iunie 2011," a spus Polner.
În acest moment, un grup de experţi se ocupă de integrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. "Vrem să vedem că toată lumea este rezonabilă şi încearcă să adopte o decizie rezonabilă," a spus reprezentatul maghiar.
Miniştrii de interne ai Franţei şi Germaniei au trimis o scrisoare oficială Comisie Europene luna trecută (decembrie 2010) în care cereau întârzierea intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, invocând faptul că cele două ţări au probleme la nivelul controlului vamal, corupţiei şi justiţiei.
Ultimul raport technic de evaluare al României pentru intrarea în spaţiul Schengen a arătat că procedtrile sunt integrate şi poliţiştii sunt pregătiţi aşa cumm prevăd regulie europene pentru folosiea sistemului de informaţii Schengen. Bulgaria, însă, a avut probleme legate de graniţele terestre, şi anumire frontiera cu Turcia. Un nou control al UE pentru graniţele Bulgariei va intarziua intrarea celor două ţări în UE. Ministrul de externe al României, Teodor Baconschi, a declarat într-un interviu pentru Financial Times că se aşteaptă că România să intre în Schengen până la sfârşitul preşedinţiei maghiare.
Află aici cum s-a descurcat România la ultimul raport technic de evaluare Shengen