UE pe fronturi anticriză cu tensiuni extreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarkozy şi Cameron, două ore tensionate la Bruxelles
Sarkozy şi Cameron, două ore tensionate la Bruxelles

Tensiunea din jurul consiliului european de duminică (23 octombrie), strânsă în ultimele zile, fie în cadrul reuniunilor miniștrilor de finanțe ai UE sau în cadrul întâlnirilor bilaterale dintre statele membre a izbucnit în timpul discuțiilor cruciale pentru salvarea zonei euro.

Franța i-a cerut Marii Britanii să "tacă din gură", Germania i-a spus Franței că una dintre propunerile sale principale de salvare a crizei este "moartă", iar Italia a fost pusă la zid de liderii UE, întorcându-se acasă cu datoria de a lua măsuri "curajoase" de austeritate pentru a evita împrăștierea problemelor din Grecia pe restul continentului. Și statele din afara zonei euro au luat o lovitură "sensibilă": liderii europeni au simțit nevoia să repete, în mai multe rânduri, cât de importantă este participarea tuturor celor 27 de state membre la consiliul european, în ciuda unei fragmentări prezente în timpul discuțiilor.

FOTO (jos): Sarkozy a acceptat înfrângerea în fața Germaniei

Se adânceşte prăpastia dintre liderul german, Angela Merkel, şi cel francez, Nicolas Sarkozy

Franța și Germania nu au reușit să cadă de acord asupra unui plan definitiv de funcționare a Facilității Europene de Stabilitate Financiară. Președintele francez Nicolas Sarkozy, amenințat de agențiile de rating că i s-ar putea declasa ratingul de țară din cauza expunerii băncilor franceze la datoriile suverane din zona euro, a insistat pe transformarea FESF într-un instrument similar Băncii Centrale Europene. Cancelarul german Angela Merkel a fost de neînduplecat, arătându-și astfel poziția de putere în relația Franța-Germania. Merkel i-a spus lui Sarkozy că ideea sa este "moartă". Sarkozy a acceptat aparent detașat învingerea. "Nicio soluţie nu este viabilă dacă nu se bucură de sprijinul tuturor instituţiilor europene", a declarat liderul francez duminică (23 octombrie) la o conferinţă de presă susținută împreună cu Merkel.

Sarkozy a fost însă mai hotărât în atitudinea sa față de premierul Marii Britanii, conservatorul David Cameron. "Ai pierdut o bună ocazie de a tăcea din gură," i-a spus Sarkozy lui Cameron. Conform unor surse prezente la consiliu, cearta dintre Cameron și Sarkozy a întârziat o discuție dintre Franța și Germania cu mai mult de o oră. "Ne-am săturat să ne critici și să ne tot spui ce să facem. Spui că urăști euro și acum vrei să intervii în întâlnirile noastre," s-a răstit Sarkozy la Cameron, care momentan se confruntă cu un vot important în parlamentul de acasă pentru susținerea unui referendum național privind retragerea Marii Britanii din UE. Cameron și-a păstrat calmul în ciuda afrontului președintelui francez, spun surse europene.

Conform publicației The Guardian, care îl citează pe liderul laburiștilor Ed Miliband, unul dintre scopurile lui Cameron la summitul de duminică (23 octombrie) a fost să obțină puterea de decizie asupra pachetului de salvare pentru zona euro, deși Marea Britanie a optat să rămână în afara grupului celor 17 țări care împart moneda unică europeană. Cameron a insistat în timpul discuțiilor, conform declarațiilor sale, că beneficiile pieței unice ar trebui să rămână aceleași pentru toate cele 27 de state membre ale UE, chiar dacă acestea nu vor fi incluse în noile măsuri economice care se vor lua în următoarele două zile la Bruxelles.

Italia este țara care a plecat de la consiliul european de duminică (23 octombrie) cu o poziție umilă. Mediul de la consiliu a fost pentru aceasta ostil, scrie Financial Times. Merkel și Sarkozy i-au spus foarte direct premierului Silvio Berlusconi că trebuie să implementeze măsuri de austeritate readicale în următoarele două zile pentru a câștiga încrederea investitorilor.

FOTO (jos): Premierul Italiei, Silvio Berlusconi trebuie să ia măsuri radicale de austerite în următoarele zile

image

"Italia este un partener foarte mare și foarte important," a spus Merkel, "și trebuie să facă tot ce e necesar pentru a-și asuma responsabilitățile". Și președintele Consiliul European a pus presiune pe Italia să ia "măsuri curajoase" în următoarele două zile. "Am cerut să ia toate măsurile la timp astfel încât toți investitorii și toate celelalte țări din UE să fie reasigurate că Italia se poate ține de promisiunile făcute. Sunt sigur că autoritățile italiene vor face toate eforturile necesare înainte de ziua de miercuri (26 octombrie)," a mai spus Van Rompuy.

Nici statele din afara zonei euro nu au plecat cu fruntea sus de la consiliul europeand e duminică (23 octombrie). Liderii tuturor statelor UE sunt convocați pentru a doua oară la Bruxelles miercuri (26 octombrie), înaintea consiliului european suplimentar dedicat numai statelor din zona euro, într-o încercare a liderilor europeni de a include statele non-euro în discuțiile despre criza financiară actuală. Publicația European Voice din Bruxelles numește această inițiativă o încercare a liderilor europeni de a cârpi destrămarea in ce în ce mai vizibilă între statele din zona euro și restul Uniunii Europene.

"Sunt conștient de sensibilitățile care există între statele din zona euro și restul statelor membre ale UE," a spus duminică (23 octombrie), într-o pauză a summitului european, Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European și cel care prezidează întâlnirile șefilor de stat sau guvern din zona euro.

FOTO (jos): Herman Van Rompuy a spus că există "sensibilități" între statele din zona euro și restul

Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy

În ciuda faptului că summitul de miercuri (26 octombrie) era convocat numai pentru statele membre din zona euro, Van Rompuy decis ca cele zece state non-euro să se întoarcă săptămâna următoare în Bruxelles. Astfel, consiliul european din 26 octombrie va fi precedat de o întâlnire a celor 27 de șefi de stat și de guverne și, înainte de aceasta, de o întâlnire a miniștrilor de finanțe din UE.

"Nu ar trebui să existe nicio separare între zona euro şi restul Uniunii Europene. Dorim ca UE să rămână o Uniune foarte puternică. În acelaşi timp, vrem să îmbunătăţim coerenţa din zona euro," a declarat astăzi președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite