Planul de salvare a Greciei este în pericol
0Criza poate reapărea în Europa din cauza garanţiilor financiare cerute Greciei de Finlanda şi a problemelor politice din Germania şi Italia. Grecia a acceptat un acord bilateral care să permită garantarea rambursării contribuţiei Finlandei la împrumutul internaţional promis Atenei.
Potrivit „EU Observer", agenţia de rating a trimis luni o notă pentru investitori în care avertizează că mai multe ţări din zona euro ar putea să nu accepte un acord bilateral de tipul celui dintre Finlanda şi Grecia, în care Atena pune într-un cont escrow o sumă de 600 milioane de euro, ca un gaj pentru cazul în care nu va fi în măsură să înapoieze cota parte a ajutorului ce revine Finlandei.
Bomba cu ceas vine de la Helsinki
Ministrul finlandez de Finanţe, Jutta Urpilainen, anunţase săptămâna trecută că Grecia a acceptat un acord bilateral care să permită garantarea rambursării contribuţiei Finlandei la împrumutul internaţional promis Greciei, în urma Consiliului European din iulie. „O proliferare a acordurilor de garanţie va însemna că unele ţări ar putea suporta părţi de risc disproporţionat de mari pentru furnizarea de sprijin financiar Greciei", se afirmă în nota Moody's.
Germania: când landurile se revoltă
Dar înmulţirea cererilor de garanţii nu reprezintă singurul risc pentru planul de salvare, ce trebuie ratificat de toate cele 17 ţări din zona euro până la termenul autoimpus, sfârşitul lunii septembrie. În ultimul său raport lunar, Banca Centrală a Germaniei a indicat faptul că acordul din zona euro, care implică, de asemenea, cumpărarea de obligaţiuni, ar putea încălca legea germană, prin cedarea către Bruxelles a unor atribute ale suveranităţii fiscale. În următoarele săptămâni, este aşteptat verdictul judecătorilor faţă de o întâmpinare privind compatibilitatea planului de salvare cu legea fundamentală germană.
Însă problemele ce vin dinspre Germania nu se opresc aici. Autorităţile din landul Hessa ameninţă să activeze mecanismul de mediere specială între Parlamentul german şi adunările regionale, pentru a analiza implicaţiile planului de salvare asupra finanţelor germane. Această mişcare ce ar putea întârzia ratificarea de către Germania a planului pentru Grecia. „Nu am de gând să susţin astăzi un mecanism care leagă de mâini generaţii de politicieni, de aici înainte", a declarat ministrul de Justiţie al landului Hessa, Joerg-Uwe Hahn.
Italia: ruptură politică la vârf
În Italia, ruptura politică dintre prim-ministrul Silvio Berlusconi şi partenerul său de coaliţie, Umberto Bossi, şeful partidului naţionalist Liga Nordului, pune sub semnul întrebării aprobarea în Parlamentul de la Roma a planului de austeritate de 45 de miliarde de euro.
Partidul lui Bossi a propus luni o serie de modificări importante ale planului, cerând revizuirea unor propuneri precum creşterea TVA sau mărirea vârstei de pensionare.