Spiritul medieval al Balticii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala Estoniei, Tallinn, păstrează şi acum clădiri din perioada Evului Mediu. Situată în golful Finlandei, cea mai nordică dintre capitalele Ţărilor Baltice, Tallinn, păstrează

Capitala Estoniei, Tallinn, păstrează şi acum clădiri din perioada Evului Mediu.

Situată în golful Finlandei, cea mai nordică dintre capitalele Ţărilor Baltice, Tallinn, păstrează intacte cartierele fostei citadele comerciale medievale. Casele colorate, străduţele întortocheate şi clădirile vechi de sute de ani au fost înscrise în urmă cu 10 ani în patrimoniul cultural al UNESCO.

Originile capitalei estoniene se regăsesc în secolul al X-lea, când populaţiile fino-ungrice au construit o fortăreaţă din lemn pe platoul Tompeea şi au dezvoltat ulterior schimburile comerciale cu regiunile învecinate. În 1219, oraşul a fost invadat de danezi care au construit apoi, la rândul lor, o fortăreaţă din piatră şi un turn. Ulterior, oraşul a fost cucerit de Cavalerii Teutoni (1345), de suedezi (în 1561) şi apoi de ruşi (în 1710).

În cel de-al Doilea Război Mondial, capitala Estoniei a fost ocupată de trupele germane şi apoi a devenit una dintre Republicile Sovietice din componenţa fostei URSS. În 1991, Estonia şi-a obţinut independenţa.
Deşi în timpul războiului bombardamentele au distrus aproape în întregime zonele locuite, oraşul vechi a scăpat de distrugeri masive, doar o mică parte a acestuia fiind avariată în urma luptelor.

În prezent este capitala Estoniei şi este situat în districtul Harju, din nordul ţării. Dacă în trecut, Tallinn (sau Reval, cum era denumit în trecut) era un important centru al comerţului cu sare, în prezent este recunoscut drept centrul tehnologic şi de software al republicilor baltice.

"Marele Hermann"

Din epoca medievală, Tallinn păstrează structura şi farmecul construcţiilor din piatră şi lemn. Fortăreaţa situată în partea de vest a platoului Tompeea îşi înalţă semeţ turnul de apărare de 35 de metri înălţime, cunoscut şi sub numele de "Marele Hermann".

Ceva mai la nord se află rămaşiţele unor ziduri şi fortificaţii care au supravieţuit timpului. Vechiul oraş este totodată şi martorul perioadelor de ocupaţie prin care a trecut oraşul. Spre exemplu, Catedrala Alexandr Nevski, ridicată în anul 1900, este un simbol puternic ce dăinuie din perioada ocupaţiei ruse. În labirintul străduţelor întortocheate din zona de jos a oraşului vechi se află o serie de biserici şi edificii medievale, construite în perioada Ligii Hanseatice, în stil gotic nordic.

Unele dintre aceste edificii - embleme ale opulenţei unei perioade de prosperitate generate de schimburile comerciale - datează încă de pe la 1410 - cum este şi Hotelul Oraşului care acum găzduieşte Muzeul Municipal. Oraşul este renumit nu numai pentru frumuseţea zonei medievale, dar şi pentru viaţa de noapte cu un ritm trepidant.

În Tallinn au apărut numeroase restaurante moderne, care oferă meniuri tradiţionale şi internaţionale de foarte bună calitate, la preţuri accesibile, precum şi numeroase cluburi. Cei care doresc să viziteze regiunea din jurul capitalei au şansa de a descoperi de ce Estonia este numită şi ţara celor 1.000 de insule.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite