Inteligenţa este "contagioasă"
0Cercetătorii spanioli au descoperit că nivelul de educaţie şi nivelul profesional ale părinţilor influenţează capacitatea cognitivă a copiilor. În fapt, confirmă rolul părinţilor în crearea unui mediu stimulant din punct de vedere intelectual pentru copii.
Să trăieşti într-un mediu stimulant din punct de vedere intelectual poate face mult pentru abilităţile verbale, matematice şi de gândire ale tinerilor şi tinerelor adolescenţi. Acest lucru tocmai a fost demonstrat de o echipă de cercetători spanioli graţie unui studiu pe un eşantion de peste 2.000 de minori din Granada, Madrid, Murcia, Santander şi Zaragoza, scrie El Mundo.
Ruth Castillo, de la Facultatea de Psihologie de la Universitatea din Malaga, este principala autoare a cercetării care a contat şi pe participarea unor experţi de la Institutul Karolinska din Stockholm, CSIC şi Universitatea din Zaragoza.
"Competenţele cognitive sau inteligenţa în adolescenţă prezic în mod important sănătatea fizică şi psihologică a unui minor în viitor. În plus, succesele academice se asociază cu variabile pozitive din punct de vedere psihologic, precum o mai bună stimă de sine. Cu toate acestea, un intelect mai scăzut în copilărie este asociat cu probleme de anxietate la vârsta adultă", susţin cercetătorii în studiul realizat.
Publicat în ultimul număr din "Psichothema", studiul a fost realizat cu obiectivul de a "explora relaţiile dinte educaţia părinţilor şi profesia lor, tipul de colegiu şi aptitudinile cognitive ale participanţilor la studiul AVENA (Alimentaţie şi Evaluare a Stării Nutriţionale ale Adolescenţilor Spanioli") se spune în articol.
Un total de 2.162 de adolescenţi cu vârste între 13 şi 18 ani au participat la acest studiu. Tuturor le-au fost realizate probe de inteligenţă, care au evaluat aptitudinile verbale, numerice şi de gândire. Totodată s-a analizat nivelul educativ şi profesional al părinţillor. În acest ultim aspect au fost examinate trei categorii (manager, muncitor calificat sau nu, şomer sau casnică), care au fost clasificate ca "înalt", "mediu" şi "scăzut". S-a ţinut cont, de asemenea, şi dacă studiile adolescenţilor se făceau într-un colegiu public sau privat.
Citește pe adevarul.es toate informațiile legate de acest studiu