Unde învăţăm în Europa
0Aflaţi la muncă în Occident, românii îşi pot înscrie copiii la orice şcoală publică din UE
de numărul de elevi.
În Anglia, oferte la şcolile internaţionale
În Marea Britanie, rezidenţii români îşi pot înscrie copiii la orice şcoală publică, prin intermediul autorităţilor locale.
Pe lângă şcolile publice, românii pot studia în alte două tipuri de instituţii de învăţământ. În cele europene, admiterea se dă în anumite condiţii şi se plăteşte o taxă anuală. În cele internaţionale, înscrierea se face pe baza documentelor de studiu din ţara de origine şi a unor teste care se dau înainte de admitere. "Aceste şcoli urmăresc programa de studiu din Marea Britanie, iar predarea se face în limba engleză, de la grădiniţă până la liceu", spune Toma Rusănescu, education promotion officer de la British School România.
În Marea Britanie, autorităţile locale au un rol important în finanţarea şi managementul şcolii. "De aceea, în anumite condiţii pot percepe anumite taxe, însă acestea, în cazul şcolilor publice, nu sunt taxe de studiu", spune Luminiţa Matei. Detalii despre şcolile englezeşti se găsesc la www.cobisec.org.
Miclea spune că studiul în Europa e mai bun
Fostul ministru al educaţiei Mircea Miclea este de părere că bine ar fi ca părinţii care pleacă la muncă într-o ţară europeană să-şi ia copiii cu ei. "Şcolile publice din Europa sunt oricum mai bune decât ale noastre. Dacă părinţii rămân să muncească mai mulţi ani în ţara respectivă, copilul va beneficia în aceste împrejurări de experienţe educaţionale care îl vor ajuta să se descurce mai uşor în viaţă", spune Miclea.
Învăţământ pentru copiii funcţionarilor europeni
Pentru copiii româniilor care lucrează la instituţiile europene există 13 şcoli speciale unde aceştia îşi pot continua studiile. Ele funcţionează de regulă în apropierea instituţiilor europene. Părinţii români trebuie să ştie că alegerea limbii în care va studia copilul are loc în funcţie de nivelul de cunoaştere al acesteia. Pentru anul 2007/2008, înscrierea va avea loc între 26 februarie şi 23 martie. Elevii români, ca toţi cei europeni, au dreptul să studieze în limba maternă. Dacă nu există secţie cu predare în limba română, copiii se vor înscrie la secţia pe care o cunosc mai bine.
Toate şcolile europene, precum şi detalii despre admitere se pot obţine de la www.eursc.org.
Vor pleca sau nu românii să studieze în UE?
Nicolae Neagu, inspector-şef la Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş: "Presupun că se va produce o migraţie către şcolile europene, mai mare decât în 2006. Dar nu va deveni acest lucru un fenomen de masă. La nivelul judeţului nostru, am avut cazuri în care copilul a plecat la studii în Spania sau Italia împreună cu părinţii săi aflaţi la muncă în aceste ţări. La întoarcerea lor în România, a trebuit să le echivalăm cursurile şi notele. Unii dintre ei au trebuit să dea examene de diferenţă, deoarece studiaseră altceva."
Daniela Cristea, director adjunct, Liceul de Muzică "George Enescu" din Bucureşti: "Elevii noştri au plecat la studii în străinătate, dar numai cu burse. Acum, integrarea europeană oferă noi oportunităţi de realizare profesională. Nu ne facem probleme că vom rămâne fără elevi deoarece avem o şcoală bună de muzică. S-ar putea ca, după rezolvarea unor probleme de infrastructură şi cazare, elevii europeni să dorească să vină să studieze muzica la liceul nostru."
Traian Brumă, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România: "Este cert că studenţii care vor avea posibilităţi materiale vor părăsi sistemul de învăţământ superior de la noi deoarece este cunoscut ca neperformant. Universităţile sunt necompetitive şi, întrucât schimbările din învăţământ se produc lent, poate peste 10 ani vom fi la nivelul celor de afară, adică să intrăm în Top 500. Aceasta în cazul în care se va continua trendul ascendent al investiţiilor şi se vor avea în vedere rezultatele învăţării, şi nu memorarea şi reproducerea informaţiilor ca până acum."