Puşcăriaşii au făcut curat la „tata popa“
0Zece tineri deţinuţi au muncit joi pe terenul Bisericii „Sfântul Gheorghe Vechi“ din Craiova, în speranţa că le vor fi iertate păcatele.Acuzaţi de tâlhărie sau de omor, puşcăriaşii din Penitenciarul pentru Minori şi Tineri au cărat moloz, au greblat şi s-au „recreat“ privind trecătorii.
Deţinuţii au vrut să muncească în parohia părintelui Bogdan Ilin, care, timp de patru ani, a fost profesor de religie tinerilor din penitenciarul din Craiova. Ion Murgu (19 ani), din Arad, închis pentru furt, spune că părintele de la Biserica „Sf. Gheorghe Vechi“ îi este ca un tată.
„Tata popa ne-a fost aproape de fiecare dată. Ne dădea zilnic poveţe despre cum ar trebui să ne comportăm, ca să fim nişte exemple în societate, ne-a încurajat şi ne-a zis să nu deznădăjduim, chiar dacă ne este greu“, a explicat adolescentul.
Tiberiu Nicola (19 ani), din Arad, susţine că a ales să contribuie la aceste treburi pentru că este foarte ataşat de lucrurile sfinte. Crede că munca pe lângă biserică va cântări în ochii lui Dumnezeu.
„Când eram mic, mergeam foarte des cu bunica să ne rugăm. Acum, că am greşit şi am intrat după gratii pentru furt, nu vreau să rup legătura cu Dumnezeu. Şi apoi, ieşind la aceste activităţi mai vedem şi noi oamenii care trec pe stradă. Ne mai recreem“, a spus Tiberiu Nicola.
„La Iisus nimic nu este imposibil“
Colegul său, Daniel Buzatu (20 de ani), din localitatea Orşova, judeţul Mehedinţi, a fost închis pentru omor, dar susţine că este o persoană credincioasă.
„Înainte nu mergeam la biserică, însă părintele Ilin mi-a insuflat dragostea de Dumnezeu. Am observat că, acolo sus, cineva mă iubeşte. Regret păcatele şi sper să fiu iertat de apropiaţi pentru faptele grave pe care le-am comis. Părintele ne-a zis că, dacă pe pe pământ ceva nu este posibil, la Iisus nimic nu este imposibil“, a declarat Daniel Buzatu.
Puşcăriaşul spune că ţine sub perna din celulă o carte de rugăciuni, din care citeşte, în fiecare seară, „Îngeraşul meu“ şi „Tatăl nostru“. „Mă simt mai împlinit, ca atunci când mă spovedesc. După gratii am cunoscut puterea divină. Toate greutăţile prin care trecem sunt încercări pe care trebuie să le suportăm, ca să avem parte de viaţa veşnică“, a mărturisit tânărul.
Preotul paroh Bogdan Ilin, care slujeşte la această biserică, se bucură că şi-a revăzut elevii. „Aceste acţiuni sunt utile pentru biserică, dar şi pentru ei, pentru că iau contact cu lumea din afară“, a spus acesta.
Potrivit Dorinei Preduţ, purtător de cuvânt al PMT Craiova, scopul ieşirilor în societate ale deţinuţilor este reabilitarea: „Suntem un serviciu social în slujba comunităţii. Este important să dăm o mână de ajutor slujitorilor bisericii“.
Tata popa ne-a fost aproape de fiecare dată. Ne dădea zilnic poveţe despre cum ar trebui să ne comportăm, ca să fim nişte exemple în societate, ne-a încurajat şi ne-a zis să nu deznădăjduim, chiar dacă ne este greu.
Ion Murgu
deţinut