Prima scoala romaneasca a devenit muzeu
0Catedrala Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului reprezinta, pentru locuitorii din Tara Barsei, un reper in lupta pentru pastrarea traditiei si culturii romanesti. In curtea asezamantului, vechi de
Catedrala Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului reprezinta, pentru locuitorii din Tara Barsei, un reper in lupta pentru pastrarea traditiei si culturii romanesti. In curtea asezamantului, vechi de peste 500 de ani, se afla muzeul primei scoli romanesti, unde invataceii brasoveni primeau pentru intaia oara lumina buchiilor in limba lor materna. Langa zidurile cetatii au stralucit cateva dintre cele mai mari valori ale spiritului romanesc: Diaconul Coresi, Mitropolitul Andrei Saguna, Anton Pann. Aici se gaseste partitura originala a primei operete romanesti "Crai nou" de Ciprian Porumbescu. In cimitirul Bisericii Sf. Nicolae, aflat in vecinatate, este inmormantat marele diplomat Nicolae Titulescu.
Biserica Sf. Nicolae si muzeul acesteia detin o impresionanta biblioteca si o arhiva de hrisoave si carti domnesti, mii de acte, zapise, registre si scrisori, care constituie un tezaur pentru istoria si cultura neamului romanesc. Cele aproximativ 4.000 de carti vechi, uncat si peste 30.000 de documente, precum si numeroasele obiecte muzeale, pot oferi posibilitatea de cunoastere a unor vremuri de mult apuse. Cei care intra, fie si pentru cateva ore in muzeu, pot afla istoria celebrilor juni brasoveni, obicei de pe vremea dacilor. In podurile cladirilor batrane din apropiere exista inca nenumarate documente ce asteapta sa fie descifrate. Cu ocazia unor reparatii, chiar in podul Bisericii Sf. Nicolae a fost gasit un chivot din lemn sculptat, de o rara frumusete, datand de secole, dar si alte marturii despre viata locuitorilor de la poalele Tampei. In sala de clasa "Anton Pann" se afla bancile scrijelite, roase de timp, calimarile cu cerneala care s-a uscat de atata amar de ani, tablitele de scris si scaunelele unde se inghesuiau inghiontindu-se invataceii. Toate acestea "vorbesc" vizitatorului despre scolile si dascalii de altadata. Un parfum de la 1.700 razbate si azi din peretii batrani ai asezamantului. In muzeu se afla manuscrisele lui Coresi, Cazania lui Varlaam, prima Biblie ruseasca, Psaltirea, Sbornicul, Octoihul si un Omiliar - manual scolar din sec. XI-XII, document de valoare inestimabila, care reprezinta o dovada clara a istoriei si a continuitatii romanilor pe aceste meleaguri. Si azi, dupa aproape cinci secole, tiparnita Diaconului Coresi, se afla inca in stare de functiune. Intre 1821 si 1828, Anton Pann poposeste pentru catva timp aici si preda la scoala, iar in luna mai 1848, George Ucenescu compune muzica imnului "Desteapta-te, romane".