Mentalitatea studentilor romani - ca a nemtilor in urma cu 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invatamantul romanesc e tare la teorie, dar practica il omoara: aproape jumatate din tinerii participanti intr-un studiu au afirmat ca n-au facut nici un fel de practica in timpul studentiei. Doar

Invatamantul romanesc e tare la teorie, dar practica il omoara: aproape jumatate din tinerii participanti intr-un studiu au afirmat ca n-au facut nici un fel de practica in timpul studentiei. Doar 1,7% din cei intervievati au absolvit o forma de pregatire practica in strainatate si numai 1,4% au invatat un semestru in afara tarii. Fara relatii stranse intre universitati si mediul economic, nu au cum sa se deruleze aceste stagii de instruire, dupa cum reiese dintr-un studiu comandat de firma germana Continental AG, studiu realizat in luna iunie 2005 in randul a 998 de studenti din Bucuresti, Brasov, Cluj, Timisoara, Iasi si Sibiu.
Optimismul studentului roman vine din lipsa de informatii
Studentii romani, in comparatie cu colegii germani, sunt mai optimisti si mai motivati, cat priveste viitorul (73,5% fata de 63,1%, procent care-i reprezinta pe nemti). Mai mult: romanii sunt si mai increzatori, atunci cand isi evalueaza sansele in cariera (69,9%, fata de 53,8%). Departe de a fi un motiv de bucurie, optimismul general al studentilor nostri ar trebui, in opinia psihologului Aurora Liiceanu, sa ne puna pe ganduri: "As compara aceasta stare pozitiva a studentilor cu entuziasmul pe care l-a starnit in sanul romanilor integrarea europeana. Sunt increzatori pentru ca au informatii insuficiente privind realitatea". Daca un numar serios de studenti ar accepta un loc de munca in Statele Unite sau Germania, multi dintre tinerii romani nici nu vor s-auda de Ucraina, Rusia, Brazilia sau China, chiar si in conditiile in care in China li s-ar oferi "slujba ideala". Germanii, in comparatie, sunt mai putin "ingusti" si ar pleca, in proportie de aproape 50%, in tara asiatica.
Absolventul roman, un jobhopper
Pentru potentialii angajatori, tinerii nostri mai au o hiba: au caracteristicile unui "jobhopper", adica ale unuia care sare din job in job. Aceasta tendinta reiese din faptul ca 40% din chestionati considera ca-si vor schimba locul de munca intr-un interval de pana la 3 ani. Mai mult de jumatate din colegii germani se dovedesc mai conservatori, pornind de la premisa angajarii pe o perioada de 4-5 ani. Mai mult, studentii romani sunt convinsi de durabilitatea mai indelungata a celor invatate in facultate, in comparatie cu studentii nemti: 43% din romanii chestionati considera ca notiunile invatate in facultate au o durata de viata mai mare de zece ani. Thomas Sattelberger, directorul de resurse umane al Continental AG, a declarat ca studentii romani gandesc precum gandeau studentii germani acum 15 ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite