Informaticienii, angajaţi din primul an
0Studenţii facultăţilor de automatică şi calculatoare sunt căutaţi de firme de renume precum Microsoft, IBM, SIVECO sau HP Este de notorietate faptul că şcoala românească de IT este
Studenţii facultăţilor de automatică şi calculatoare sunt căutaţi de firme de renume precum Microsoft, IBM, SIVECO sau HP
Este de notorietate faptul că şcoala românească de IT este printre cele mai bune. Marile companii oferă salarii de 2.000 de euro pentru un informatician cu experienţă.
Dacă în urmă cu câţiva ani, mulţi absolvenţi de IT din România îşi găseau de lucru în ţări din Uniunea Europeană sau în America, în prezent, fluxul celor care pleacă afară s-a diminuat. Specialiştii în resurse umane susţin chiar că unii dintre ei se întorc pentru a se angaja în ţară.
Motivul? Pe de o parte, salariile se apropie ca valoare de cele din statele dezvoltate, iar pe de altă parte multe companii din domeniu şi-au deschis filiale şi în România.
"Sunt pur şi simplu talentaţi"
În opinia lui Dragoş Gheban, consultant al firmei Catalyst Solutions, motivul pentru care tinerii români sunt foarte buni în acest domeniu se datorează, în primul rând, faptului că încă din liceu se pune accent pe matematică, ceea ce le dezvoltă o gândire abstractă.
Pe de altă parte, românii vorbesc mai multe limbi străine, ceea ce le permite să colaboreze la proiecte mari, internaţionale. Sau "mulţi dintre ei sunt pur şi simplu talentaţi", a conchis Gheban.
Recrutarea de specialişti IT a devenit în ultima perioadă domeniul-vedetă al târgurilor de joburi. Atât companiile de software sau de consultanţă în IT, cât şi cele de telecom sau băncile caută cei mai buni specialişti de pe piaţă, pe care sunt gata să-i plătească cu salarii comparabile cu cele din UE.
"În general, salariile în acest domeniu oscilează undeva între 1.500 şi 2.000 de euro, pentru cei cu experienţă. Uneori aceste valori cresc substanţial când angajatorul caută un programator care cunoaşte o combinaţie de tehnologii rară, pe care de cele mai multe ori a învăţat-o în străinătate sau participând la proiecte internaţionale", a explicat Dragoş Gheban.
Acesta este şi motivul pentru care mulţi dintre tinerii români care au lucrat în alte ţări se întorc în România. Cu atât mai mult cu cât mari companii precum Microsoft, IMB, Siveco sau HP au venit şi la noi în ţară.
Recrutare de pe băncile şcolii
În condiţiile în care specialiştii IT sunt foarte ceruţi pe piaţa muncii, companiile nu mai aşteaptă ca tinerii să le trimită CV-uri în vederea angajării, ci se duc direct la facultăţi pentru a-şi căuta viitorii salariaţi. Acesta este şi cazul Universităţii Politehnice din Bucureşti (UPB) unde marile companii din domeniu şi-au deschis laboratoare dotate cu echipamentele lor.
"Este un mare avantaj pentru studenţii noştri, pentru că au posibilitatea să facă practică şi să înveţe direct pe echipamentele şi tehnologiile lor. În acelaşi timp, companiile vin în facultate, fac prezentări, fac cunoscută oferta de locuri de muncă şi posibilităţile de angajare şi îşi aleg cei mai buni specialişti", a spus rectorul UPB, Ecaterina Andronescu.
De altfel, potrivit Ecaterinei Andronescu, doar puţini absolvenţi de la Automatică şi Calculatoare nu au un job la finalul studiilor, în condiţiile în care peste două treimi se angajează încă din anul I.
"Eu sunt puţin îngrijorată din acest punct de vedere, pentru că angajându-se încă din primul an nu mai fac performanţă la şcoală. Pe de altă parte, mă bucur că sunt căutaţi şi sunt plătiţi cu 1.500 de euro pe lună, studenţi fiind, pentru că tinerii devin tot mai interesaţi de această facultate", a explicat rectorul UPB.
O altă metodă prin care companiile se asigură că recrutează cei mai buni specialişti sunt stagiile de internship. Potrivit preşedintelui Asociaţiei "Studenţi şi Profesionişti IT&C" (ASPI), Bogdan Iordache, studenţii pot interacţiona în acest fel cu industria, fără a-şi neglija studiile, pot învăţa lucruri complementare problemelor teoretice tratate în facultate şi pot experimenta.
"Avantajul companiilor este acela că îşi creează pe termen mediu o pepinieră de talente, de unde îşi pot selecta ulterior angajaţi familiarizaţi cu specificul firmei, ale căror performanţe sunt cunoscute deja", a precizat Iordache.
De cele mai multe ori, după un stagiu de intership, studenţii nu rămân angajaţi în firmele respective, dar companiile îi încurajează să-şi termine în bune condiţii studiile, pentru ca apoi să-i angajeze full-time.
Recrutări online:
Peste 15% din oferta de pe site-urile de joburi sunt pentru specialişti IT
Companii care fac angajări: IBM, Google, Nokia, Ubisoft, Adobe, Microsoft, Oracle, HP, Simenes, BitDefender sau Totalsoft
Oferta salarială cuprinde, pe lângă salariu, bonusuri, cursuri şi traininguri de specialitate, maşină de serviciu, tichete de masă, al 13-lea salariu
Criterii de angajare: experienţă în domeniul tehnic şi cunoştinţe specifice limbajelor de programare
Sursa: BestJobs
Companiile vin în facultate, fac cunoscută oferta şi posibilităţile de angajare şi îşi aleg cei mai buni specialişti
Ecaterina Andronescu, rector UPB