Ministerul Sănătăţii analizează ordonanţa care ameninţă să închidă spitalele, după ce medicii au apelat la mila internauţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă
Arhivă

Ministerul Sănătăţii analizează ordonanţa de urgenţă din 6 septembrie prin care unităţilor din sistemul de sănătate li se interzicea să mai facă achiziţii dacă nu şi-au achitat datoriile pe ultimul an, ordonanţă ce ar fi dus la blocarea activităţii spitalelor.

Ordonanţa de urgenţă nr. 47 pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial la 6 septembrie, prevedea că "ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după stingerea plăţilor restante înregistrate la finele anului anterior, respectiv a arieratelor din execuţia anului curent, cu excepţia celor provenite din neacordarea sumelor cuvenite conform contractelor de finanţare a proiectelor derulate prin programe naţionale".

În spitale există datorii istorice, iar deficitul bugetar din aceste unităţi totalizează, potrivit premierului Victor Ponta, aproximativ 700 de milioane de lei.

Aşa s-a ajuns ca în numai câteva zile de la apariţia Ordonanţei 47 mai multe spitale să anunţe deja că sunt în pericol să-şi înceteze activitatea, deoarece orice achiziţie de materiale le este interzisă de noua reglementare fiscală.

Managerul Spitalului de Copii "Grigore Alexandrescu" din Capitală, prof. dr. Dan Enescu, a trimis şefilor de secţie, în 10 octombrie, o notă prin care îi informează despre respectiva ordonanţă, atrăgându-le atenţia asupra faptului că spitalul este într-o situaţie extrem de dificilă privind execuţia bugetară pe anul în curs, transmite agenţia Mediafax.

De aceea, se arăta în notă, se impune ca toţi conducătorii de secţie şi salariaţii să ia măsurile necesare pentru utilizarea cât mai raţională, eficientă, prudentă şi echilibrată a resurselor materiale şi, implicit, a celor financiare. În acest context, fiecare şef de secţie va cere angajarea unor cheltuieli în limita fondurilor disponibile. Mai mult, fiecare şef de secţie va aproba cu maximă rigurozitate internarea pacienţilor în secţie, cu respectarea criteriilor de internare specifice, a mai declarat Enescu, pentru Mediafax.

Pentru a face rost de banii atât de necesari pentru a salva vieţi şi a vindeca oameni, medicii au început să caute surse alternative de finanţare.

Şeful secţiei de Chirurgie II - Urologie, dr. Florica Dinu, a lansat pe reţelele de socializare o scrisoare de sponsorizare în care prezintă situaţia dramatică în care se află unitatea sanitară.

"Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Grigore Alexandrescu» oferă îngrijiri medicale pentru zeci de mii de copii din toată ţara, în fiecare an, prin serviciile prestate: pediatrie, chirurgie pediatrică, ortopedie pediatrică, chirurgie plastică şi reparatorie, terapie-intensivă, neonatologie, kinetoterapie, toxicologie, pneumologie, gastroenterologie, cardiologie, neuro-psihiatrie şi dermatologie. Întrucât fondurile de la Casa de Asigurări de Sănătate şi de la Ministerul Sănătăţii sunt limitate, prestarea serviciilor medicale a fost posibilă şi prin donaţiile primite din partea unor sponsori precum dumneavoastră. Din nefericire, începând cu data de 1octombrie 2012, fondurile către spital au fost blocate prin OUG 47/2012, făcând imposibila achiziţionarea materialelor medicale, medicamentelor şi a celorlalte consumabile, precum şi desfăşurarea oricărei activităţi medicale şi administrative”.

În scrisoarea de sponsorizare se spunea că unitatea sanitară se află în imposibilitatea de a cumpăra de la ser fiziologic până la antibiotic, de a-şi plăti utilităţile şi de a asigura evacuarea reziduurilor biologice şi menajere. "Sperăm că vom putea oferi în continuare o şansă la viaţă micilor pacienţi. Orice donaţie din partea dumneavoastră poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte", spune Florica Dinu.

Dan Enescu a declarat vineri, pentru Mediafax, că Spitalul "Grigore Alexandrescu" este clinică de urgenţă şi necesită o atenţie sporită la internări. Mai mult, el a admis că a trimis nota prin care a cerut şefilor de secţii să fie mai atenţi la cheltuirea banilor şi i-a îndemnat să caute sponsori pentru spital.

Ministerul Sănătăţii evaluează, deocamdată, impactul ordonanţei asupra spitalelor.

"Vom analiza impactul ordonanţei de urgenţă asupra spitalelor şi soluţiile care se pot găsi în cazul în care există riscul blocării activităţii unităţilor sanitare. Spitalul «Grigore Alexandrescu» va primi trei milioane de lei până la rectificarea bugetară", a declarat, pentru Mediafax, subsecretarul de stat Raed Arafat.








Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite