Croazieră eco pe Marea Neagră
0Cu 700 de euro poţi călători o săptămână la bordul unui iaht care merge pe valuri doar cu puterea soarelui şi a vântului. Catamaranul aparţine unui cuplu de nemţi care şi-a echipat vasul cu 38 de panouri solare şi o turbină eoliană.
Michael Köhler (46 de ani) şi soţia sa Heike (46 de ani) au profesiuni diferite, dar au o mare pasiune comună: navigaţia ecologică. „Am practicat foarte puţin avocatura. Navighez, în schimb, de la vârsta de 26 de ani. Am schimbat de-a lungul anilor mai multe bărci cu care am călătorit în jurul lumii", mărturiseşte Michael Köhler.
„Am aflat că soarele este mai sigur de utilizat decât vântul şi am testat acest lucru pe o ambarcaţiune mai veche, acum cinci ani. Am văzut că este posibil şi am visat să am propriul vas ecologic", spune Michael.
Aventura, o premieră
Anul trecut au cumpărat catamaranul cu care au pornit în călătorie. Pe acoperiş au montat 38 de panouri solare care generează 8 kilowaţi şi o turbină eoliană de 2,3 kilowaţi. Energia alimentează cele două motoare electrice de 10 kilowaţi. Cum va mai strânge bani, Michael va mai monta 12 panouri pentru funcţionarea optimă a catamaranului.
Michael şi Heike au plecat din aprilie într-un tur de promovare pentru acest proiect care a costat 800.000 de euro. „Doar o mică parte din fonduri au fost acoperite de sponsori, restul este investiţia mea", mărturiseşte avocatul. Din Bonn au navigat pe Rin, pe Main, apoi pe Dunăre până la Constanţa. Au făcut un scurt popas în Portul Tomis şi s-au îndreptat spre Mangalia, unde vor zăbovi câteva zile. Aventura lor este o premieră.
„Este prima dată când o ambarcaţiune care funcţionează cu energie ecologică a ieşit pe Marea Neagră, de la Sulina la Constanţa. Până acum am parcurs 3.400 de kilometri numai cu energie solară. Este o premieră!", a declarat Köhler.
Nemţii s-au gândit la o metodă de a-şi finanţa călătoria: primesc oaspeţi la bord contra cost, oferind servicii turistice all-inclusive - 700 de euro de persoană pentru o săptămână.
Călătoria vieţii
Cei doi soţi doresc să promoveze proiectul lor în întreaga lume şi să dovedească posibilitatea de a călători fără combustibili fosili. Ei spun că, neoficial, călătoria lor în jurul Pământului a început deja. Startul oficial va fi dat însă în Grecia. „Urmează Bulgaria, Istanbul - Turcia şi Grecia, de unde vom pleca în cursă. Aşa cum este şi normal, finalul călătoriei va fi tot în Grecia. Dar este un turneu de promovare şi nu o cursă, de aceea nu ne grăbim", a mai spus Mike.
Oaspetele din aceste zile al nemţilor este un alt neamţ, Johann Held din München. „Eu am venit cu barca mea până la Sulina, iar de acolo călătoresc pe catamaran. Este extraordinar. Aştept cu nerăbdare luna octombrie pentru a putea naviga din nou cu ei", declară Johann.
Impresii de neamţ
Nemţii au vizitat mai multe locuri din Constanţa. „Oraşul vechi - este păcat că arată aşa. Ne pare rău că spunem asta", ne-a declarat Michael. Muzeul de Arheologie li se pare „grozav", dar starea edificiului-simbol al Constanţei, Cazinoul, i-a şocat.
„Este de necrezut cum poate să arate asemenea monument arhitectonic. Este uimitor cum Uniunea Europeană a alocat bani pentru achiziţionarea de bărci pentru Poliţia de Frontieră şi nu pentru restaurarea valorilor culturale. E ciudat pentru ce se cheltuiesc bani. Ar fi trebuit cheltuiţi pentru reabilitarea Cazinoului sau pentru zona istorică a Constanţei!", mai spune neamţul.
UNDE-I GĂSEŞTI
Cei care doresc să petreacă o săptămână pe mare la bordul catamaranului eco se pot înscrie pe pagina de internet www.solarwave.at, de unde pot afla locul în care se află catamaranul, traseul şi unde se pot îmbarca.