"Voi continua sprijinul pentru referendum în Secuime"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interviu în exclusivitate cu episcopul reformat Laszlo Tokes

Marko Bela şi Laszlo Tokes şi-au dat ieri mâna la Cluj, după aproape doi ani de declaraţii ostile. Cei doi au convenit să înceapă, în procedură de urgenţă, o serie de consultări reciproce, la care să permită şi accesul altor asociaţii civice maghiare, pentru inventarierea şi susţinerea dezideratelor maghiarimii. Printre obiectivele propuse figurează, pentru început, autonomia şi alegerile europarlamentare. Laszlo Tokes ne-a declarat că susţine în continuare posibilitatea de a se organiza legal referendumul în Secuime. Discuţiile de ieri ale celor doi nu au rezolvat însă chestiunea cadrului în care să se desfăşoare consultările, o comisie mixtă trebuind să ofere soluţii pentru unitatea UDMR, cerută de Marko, dar şi pentru dialogul pluralist, pretins de Tokes.

- După reluarea dialogului cu UDMR, veţi renunţa la organizarea unui referendum pentru autonomia ţinutului Secuiesc?
- Părerea noastră cu dl Marko diferă în privinţa referendumului local. Eu spun că referendumul local este posibil pe bază legală, este numai o problemă de interpretare a legii. I-am cerut să sprijine organizarea referendumurilor locale în ţinutul Secuiesc. Nu mi-a dat răspuns la această dorinţă. Voi continua să sprijin referendumul local în Secuime.
- Ce altă modalitate aveţi pentru impunerea autonomiei?
- Alternativa referendumului pe scară regională ar putea fi propunerea noastră de a formula un memoriu către Bucureşti şi către Bruxelles, care să fie semnat, în mod reprezentativ, de către actorii principali ai vieţii politice, civice, bisericeşti, de autoguvernare locală şi alţii.
- Când ar putea fi formulat memo-riul?
- Noi am propus să facem paşi concreţi până la 1 ianuarie, articularea voinţei politice a comunităţii maghiare este urgentă în legătură cu integrarea României.
- V-aţi împăcat cu preşedintele Marko Bela? Aţi putea reveni în conducerea UDMR?
- Nu am fost supăraţi. Dragostea veche nu o poţi lua de nevastă. Nu este drum spre înapoi. Trebuie să găsim un cadru nou pentru refacerea pluralismului maghiaro-maghiar, ceea ce a existat cândva, dar UDMR s-a dus într-o direcţie unitară. Un dialog cu UDMR, dar nu în interiorul UDMR.
- Ce explicaţii aveţi pentru demisia lui Csapo Jozsef din fruntea Consiliului Naţional Secuiesc?
- S-a supărat, după părerea mea.
- Cereţi în continuare demisia premierului maghiar Gyurcsany?
- În tot cazul, am şi distribuit un document în acest sens, al Bisericii Reformate şi al Uniunii Mondiale a Reformaţilor Maghiari, al cărei preşedinte sunt.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite