PSD are de ales intre vicepremieri de carton sau in armura
0Prima varianta - Dijmarescu si Sarbu, fara portofoliu; a doua - D.I. Popescu si Mitrea, cu portofoliu
Formula de restructurare a Guvernului va fi decisa astazi in urma discutiilor din Delegatia Permanenta a PSD si a celor dintre Ion Iliescu si Adrian Nastase. Intr-o prima etapa, forul colectiv de conducere al partidului de guvernamant va analiza cele doua variante de restructurare luate in calcul de PSD, dupa care Adrian Nastase ii va prezenta presedintelui Iliescu optiunea partidului sau, ca si modalitatea prin care restructurarea va avea loc.
Deocamdata, sunt doua variante de lucru, ambele avandu-i ca piese centrale pe cei doi vicepremieri. Intr-o versiune, rolul de vicepremier ar urma sa revina unor persoane care nu mai au alte atributii in Executiv, dupa modelul experimentat candva pe Misu Negritoiu. Cei doi vicepremieri, raspunzatori pentru zona economica si sociala, ar avea mai mult un rol decorativ, deoarece nu vor avea la indemana prea multe parghii de control si nici structuri teritoriale care sa le permita o interventie directa. Distributia este, in acest caz, Marian Sarbu, pentru partea sociala, si Eugen Dijmarescu, pentru cea economica. Varianta a doua presupune ca vicepremierii sa fie in acelasi timp si ministri cu portofoliu. Solutia aceasta este preferata de pesedisti, chiar daca batalia pentru cele doua posturi este apriga printre actualii grei din Executiv. Numele lui Dan Ioan Popescu, pentru zona economica, si Miron Mitrea, pentru cea sociala, par sa castige teren tot mai mult, dupa ce Ioan Rus a facut un pas inapoi. Cei doi ministri aflati in carti sunt preferati si pentru faptul ca, in timpul mandatului, au reusit sa se fereasca de orice atacuri, ramanand pe un loc bun in sondaje. Asa ca, indiferent de ceea ce se va intampla in perioada urmatoare, ei nu risca prea mult sa-si piarda capitalul de imagine acumulat.
Intentia premierului pare sa fie aceea de a intra in campania prezidentiala curat si preocupat doar de chestiuni macro, cum ar fi integrarea in Uniunea Europeana sau chestiuni de strategie externa, asa cum ii sade bine unui viitor locatar al Palatului Cotroceni. De altfel, el a si anuntat ca va raspunde direct doar de Ministerele Integrarii si Externe, tocmai pentru a-si contura imaginea unui presedinte calificat in aceste chestiuni. Procedura prin care Executivul va fi restructurat este deocamdata neclara. Se vorbeste despre o modificare a Legii privind organizarea Guvernului pe cale parlamentara, dar si despre o posibila asumare a raspunderii Executivului in fata Camerelor reunite.
Inventarea vicepremierilor a dat dureri de cap si fostei guvernari
Nepotrivirea dintre ceea ce zice legea si numirea de vicepremieri nu-i doar de acum. Si guvernele anterioare au avut de furca cu acest subiect. In vremea guvernului Isarescu, primul-ministru dorea sa-si numeasca in pozitia a doua in Executiv pe Mircea Ciumara. Presa vorbea chiar despre un prim-viceministru. Spaima de a nu mai face o gafa i-a dus pe mai-marii vremii la o gaselnita: 4 ministri de stat, titulatura dupa care urma cea de ministru. In cazul lui Petre Roman - al Afacerilor Externe, Valeriu Stoica - al Justitiei, Hajdu Gabor - al Sanatatii. Mircea Ciumara avea in sarcina presedintia Consiliului de Coordonare Economico-Financiar. Acesta din urma, socotit numarul 2 in Executiv, a tinut sa-si sarbatoreasca evenimentul la eleganta Casa Eliad din buricul Bucurestiului. Acolo, puternicul om s-a dus glont la Vali Sterian, cu care s-a intretinut sau i-a ascultat cantecele, sorbind tacticos dintr-o bere. Targuiala pentru functii a durat cam 7 zile in fiecare partid; au urmat apoi 3 zile de negocieri intre partide pentru a se stabili varianta finala. Era ziua de 19 decembrie 1999.