PPMT îi cere lui Kelemen verificări la UDMR Bihor privind folosirea unor bani de la Guvernul ungar
0Liderii PPMT îi cer preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, să verifice modul în care liderii filialei Bihor a Uniunii au folosit 1,1 milioane de euro din fonduri primite, în urmă cu câţiva ani, de fundaţia patronată de aceştia de la Guvernul ungar.
Vicepreşedintele PPMT Szilagyi Zsolt i-a cerut, joi, într-o conferinţă de presă la Oradea, liderului UDMR, Kelemen Hunor, să răspundă unde au dispărut 1,1 milioane de euro din suma de 1,3 milioane de euro care a intrat în contul Fundaţiei "Mecena", fondată de liderii UDMR Bihor, din fondurile guvernamentale maghiare, scrie Mediafax.
"Banii au fost primiţi de către fundaţie de la Guvernul maghiar, iar din aceştia au fost cheltuiţi doar 200.000 de euro, pentru construcţia Centrului Cultural ?Ady Endre?, iar restul nu ştim unde s-au dus. Liderii UDMR Bihor, Kiss Alexandru, Szabo Odon, Biro Rozalia şi Lakatos Peter, care conduc fundaţia, nu vor să răspundă ce au făcut cu banii. Aşa că îi cerem preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, să deschidă o anchetă pentru a elucida acest caz care aruncă o pată asupra întregii clase politice care reprezintă electoratul maghiar", a declarat Szilagyi Zsolt.
El a adăugat că solicitarea îi va fi transmisă lui Kelemen Hunor sub forma unei scrisori deschise.
În 2003, Fundaţia "Mecena" a primit suma de 320 de milioane de forinţi, echivalentul a 1,3 milioane de euro, din partea Guvernului ungar pentru construcţia Centrului Cultural "Ady Endre", bani care iniţial fuseseră doriţi de fostul episcop reformat Laszlo Tokes pentru un proiect similar.
Centrul a fost construit pe terenul primit de fundaţie în folosinţă gratuită de la Primăria Oradea, în vecinătatea Ştrandului Municipal. Pentru că fundaţia nu a achitat impozitele pe clădire de peste şase ani, datorând municipalităţii 229.965 de lei, Primăria a scos anul acesta la vânzare imobilele, pentru suma de 891.000 de lei.
Înainte însă de începerea licitaţiei, Fundaţia "Mecena" a achitat o parte din datorii, cerând suspendarea procedurii de executare silită pentru o perioadă de şase luni, în care asociaţia s-a angajat să plătească şi restul datoriilor.