PNL îl sapă pe Băsescu în CNI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operativ - de la consilierul prezidenţial pentru securitate la cel al primului-ministru. În plus, CNI se va găsi sub control parlamentar, şeful acesteia urmând a prezenta anual sau ori de câte

Operativ - de la consilierul prezidenţial pentru securitate la cel al primului-ministru. În plus, CNI se va găsi sub control parlamentar, şeful acesteia urmând a prezenta anual sau ori de câte ori este nevoie rapoarte privind activitatea organismului. Serviciul de Pază şi Protecţie şi cel de Telecomunicaţii Speciale au fost transformate în departamente ale ministerelor Administraţiei şi Comunicaţiilor, iar dintre elementele componente ale Comunităţii a fost eliminată Direcţia Generală de Protecţie şi Informaţii a MAI.
Secretarul general al guvernului, Radu Stroe, şi consilierul pe probleme de siguranţă al premierului, Marius Oprea, au detaliat, ieri, prevederile celor cinci acte normative din pachetul privind securitatea României, după ce premierul Călin Popescu Tăriceanu anunţase, miercuri, două dintre cele mai importante modificări - eliminarea posibilităţii serviciilor de a-şi finanţa operaţiunile din activităţi comerciale proprii şi limitarea drastică a dreptului ofiţerilor de informaţii de a desfăşura acte premergătoare urmăririi penale. Liberalii au încercat, prin noile proiecte, şi o echilibrare a raporturilor de forţe în ceea ce priveşte accesul la informaţiile serviciilor secrete. Dacă în hotărârea din 18 noiembrie 2005 a CSAT de înfiinţare a CNI se preciza că rolul de coordonator al Consiliului Operativ al Comunităţii, care centralizează şi gestionează informaţiile primite de la toate serviciile componente, îi revine consilierului prezidenţial pe probleme de securitate, noile legi îi transferă această sarcină omului premierului. CNI va rămâne sub tutela CSAT şi va avea un director numit de preşedinte, însă din ea nu vor mai face parte decât SRI, SIE şi Direcţia de Informaţii a Armatei. Comunitatea va fi supusă controlului parlamentar, realizat prin intermediul unei comisii speciale şi va prezenta, prin şeful său, rapoarte de activitate anuale sau, la cerere, ori de câte ori este nevoie.

Drepturi restrânse pentru ofiţeri, puteri sporite pentru parlament
Proiectele plecate de la Palatul Victoria au restrâns serios drepturile acordate serviciilor şi ofiţerilor de informaţii de textele redactate la Cotroceni. În schimb, atribuţiile Comisiilor parlamentare de control au crescut, acestea căpătând posibilitatea de a interveni inclusiv în realizarea normelor interne de funcţionare a instituţiilor respective. O altă prevedere interzice folosirea ca acoperire a reprezentanţilor şi personalului puterii legislative, executive şi judecătoreşti, precum şi a organizaţiilor mass-media, sindicale, politice sau religioase legal constituite.

PNL nu renunţă la autoritatea pentru interceptări
Secretarul general al guvernului, Radu Stroe, a anunţat, ieri, că Executivul pregăteşte un proiect de lege pentru înfiinţarea unei autorităţi de interceptare a telefoanelor şi înregistrare, aflate în coordonarea parlamentului. "Ne gândim foarte serios şi sperăm ca până la sfârşitul anului să iniţiem proiectul de lege privind o autoritate de interceptare a telefoanelor şi de înregistrare. Aceasta urmează să fie sub coordonarea parlamentului şi nu va avea nicio legătură cu serviciile secrete sau cu poliţia", a spus Stroe. El a precizat că viitoarea autoritate va putea să efectueze interceptarea convorbirilor telefonice şi alte înregistrări, numai în baza unui mandat emis de judecător.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite