PD şi PLD şi-au spus "DA"
0Doar doi pedişti şi trei liberal-democraţi din conducerea celor două partide s-au opus fuziunii Declaraţiile critice ale unor lideri din teritoriu, mai ales ai PLD, făcute după
Doar doi pedişti şi trei liberal-democraţi din conducerea celor două partide s-au opus fuziunii
Declaraţiile critice ale unor lideri din teritoriu, mai ales ai PLD, făcute după anunţarea intenţiei de fuziune între pedişti şi liberal-democraţi, nu s-au transformat într-o opoziţie reală faţă de constituirea noului Partid Democrat Liberal.
PD a convocat la 15 decembrie Convenţia Naţională, iar PLD va organiza la aceeaşi dată Congresul Extraordinar, pentru a aproba Statutul şi Programul PDL. Între timp, câte patru echipe de negociere din ambele partide vor întocmi documentele programatice ale viitoarei formaţiuni.
Conducerea PD s-a pronunţat cu 52 de voturi "pentru", 2 abţineri şi 2 "împotrivă" în favoarea constituirii, alături de PLD, a unui nou partid afiliat popularilor europeni. Liderul democrat Emil Boc a spus că au votat împotrivă vicepreşedintele Sorin Frunzăverde şi preşedintele Organizaţiei de Pensionari, Ioan Nastea.
Cei doi nu au obiectat în privinţa fuziunii cu partidul lui Stolojan, ci doar faţă de schimbarea denumirii PD, a siglei şi imnului. Emil Boc a precizat că, începând de astăzi, conducerile PD şi PLD vor lucra la pregătirea congresului de unificare, programat în ianuarie.
Theodor Stolojan a anunţat, potrivit Mediafax, că Delegaţia Permanentă a liberal-democraţilor a aprobat, cu 68 de voturi "pentru" şi 3 "împotrivă", "participarea PD şi PLD pentru înfiinţarea unui nou partid". Stolojan a dat asigurări că valorile liberale vor fi apărate şi reprezentate în viitoarea structură politică. El a mai spus că nemulţumirile apărute în teritoriu sunt inerente în contextul pregătirii unui proiect politic de anvergură.
Pinalti:
Înfiinţarea PDL, programată din 2003
Gheorghe Ştefan "Pinalti", primar al municipiului Piatra Neamţ şi finanţator al echipei locale Ceahlăul, a declarat, pentru Rompres, că înfiinţarea Partidului Democrat Liberal era programată încă din anul 2003. Gheorghe Ştefan a explicat că preşedinţii de la acea vreme ai PD şi PNL, Traian Băsescu şi Theodor Stolojan, aveau în vedere unificarea formaţiunilor pe care le conduceau.
Primarul din Piatra Neamţ crede că fuziunea pediştilor cu liberal-democraţii este cea mai bună soluţie întrucât alianţele nu au sorţi de izbândă. "Avem ca exemplu CDR şi Alianţa "Dreptate şi Adevăr", care nu au rezistat. Unind PD cu PLD vom face cel mai puternic partid din România care va câştiga alegerile locale şi parlamentare şi va da premierul ţării", a spus Gheorghe Ştefan.
"Brandul" PD ar putea supravieţui!
Democraţii le vor propune oamenilor lui Stolojan renegocierea numelui noii formaţiuni rezultate din fuziunea PD-PLD, astfel încât partidul să se numească tot PD, pentru a nu se pierde "brandul" respectiv. Potrivit unor surse din tabăra democraţilor, citate de Mediafax, aceştia au dezbătut, ieri, timp de trei ore, problema în cauză. "PD este un brand pe care l-am construit de-a lungul unor campanii electorale dure.
Ar fi o greşeală să renunţăm la această marcă, mai ales că a fost structurată în jurul campaniei electorale pentru alegerile locale, pe care PD le va câştiga detaşat", susţin sursele citate, adăugând că s-au exprimat temeri şi în privinţa unor posibile confuzii.