Liber la formarea taberelor în PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea partidului ar putea decide astăzi modificarea statutului prin introducerea candidaturilor în echipă. Mircea Geoană, Adrian Năstase, Miron Mitrea şi Cristian Diaconescu şi-au anunţat deja candidatura la şefia partidului. Cei patru vor împărţi formaţiunea în tabere.

Analiştii politici anunţă o ruptură majoră în PSD în perioada următoare, în timp ce unii grei ai partidului şi-au declarat deja susţinerea pentru o parte sau alta. Alţii, precum Viorel Hrebenciuc, mai aşteaptă până să se alăture oficial unei grupări.

Mai citeşte şi:

Cristian Diaconescu şi-a anunţat candidatura la şefia PSD

Dacă intenţiile actualului şef al PSD, Mircea Geoană, şi ale lui Adrian Năstase de a se lupta pentru conducerea partidului erau deja anunţate, la sfârşitul săptămânii trecute au apărut alte două noi nume - Miron Mitrea şi Cristian Diaconescu. Iniţial, Mitrea a declarat că îl va susţine pe Cristian Diaconescu, însă ulterior s-a răzgândit.

„Voi candida la Congres, indiferent de orice alt candidat. Decizia mea e definitivă", a declarat Mitrea. El i-ar dori în echipă care l-ar putea susţine pe Adrian Severin, Mircea Paşcu, Marian Sârbu şi Cristian Diaconescu, dar nu e dispus să accepte o altă funcţie.
Mitrea ar putea începe o negociere cu Diaconescu dacă reprezentanţii PSD vor da undă verde candidaturilor în echipă, mai spun analiştii politici. Această modificarea a statutului a fost agreată de reprezentanţii celor 39 de filiale PSD care s-au întâlnit sâmbătă la Poiana Braşov cu Mircea Geoană.

În cadrul întâlnirii informale s-a făcut propunerea ca alegerea structurilor de conducere centrală să se facă prin votarea unei echipe de candidaţi şi a unei platforme politico-ideologice, potrivit Mediafax.

Primarul Dumitru Nicolae este obligat de Curtea de Conturi să primească 5 miliarde lei vechi

Mitrea - Diaconescu contra Geoană

Mircea Geoană se bazează pe susţinerea din teritoriu, chiar dacă şi-a îndepărtat unii oameni de încredere perecum Victor Ponta. Cele 39 de filiale ale PSD, care au fost prezente la Poiana Braşov, îl vor sprijini pe Mircea Geoană pentru funcţia de preşedinte al partidului, a declarat liderul filialei judeţene a PSD Braşov, Constantin Niţă. Referitor la candidatura lui Diaconescu, cotat ca principalul competitor al său, Geoană a declarat doar că „fiecare este liber să candideze".

Congresul, devansat în februarie

Congresul PSD în cadrul căruia se va alege noua conducere a partidului ar putea avea loc în februarie. Comitetul Executiv Naţional al PSD va stabili astăzi data la care va avea loc acest eveniment. Mitrea l-a acuzat vineri pe Geoană că încearcă organizarea Congresului „pe picior".

„Cred că se grăbesc un pic unii dintre colegii din ţară. Vor să facă ceva, aşa, mai pe picior, să nu existe Conferinţe judeţene care să numească delegaţi, aşa cum se întâmplă la un Congres", a afirmat el. Miron Mitrea şi Adrian Năstase au declarat în mai multe rânduri că îşi doresc un Congres în martie sau chiar în mai.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite