Emil Constantinescu ar putea candida la preşedinţie în numele unei coaliţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emil Constantinescu, fost şef al statului între 1996-2000, ar putea candida pentru un nou mandat prezidenţial, în 2009. Constantinescu a declarat că şi-ar putea asuma responsabilitatea

Emil Constantinescu, fost şef al statului între 1996-2000, ar putea candida pentru un nou mandat prezidenţial, în 2009.

Constantinescu a declarat că şi-ar putea asuma responsabilitatea unei a doua candidaturi cu două condiţii: schimbarea percepţiei populare în favoarea unui lider naţional european şi susţinerea din partea unei coaliţii formate din partide, lideri de opinie ai societăţii civile şi oameni de afaceri.

Acum, opinia publică este încă favorabilă "unui preşedinte autoritar, populist şi generator de conflicte", a declarat Constantinescu. "Dacă acest tip de mentalitate se va schimba şi o parte importantă a societăţii va dori o alternativă, un alt tip de preşedinte, european, sunt dispus să îmi asum acest tip de responsabilitate", a spus el.

"Nu vreau să lupt singur"


Fostul şef al statului a declarat că "nu este dispus să lupte singur", fără susţinerea liderilor de opinie din societatea românească şi în niciun caz în numele unui singur partid. "Voi candida dacă va exista un consens în zone ale societăţii civile, ale partidelor politice şi ale businessului", a spus el. Emil Constantinescu consideră că România nu îşi mai poate permite să stagneze într-un proiect politic de tip Belarus.

Populismul este parte a antipoliticii, consideră fostul şef al statului, şi consumă energiile naţiunii, situând dezbaterea politică la nivel inferior şi îndepărtând şansele elaborării unei viziuni de dezvoltare. Emil Constantinescu a declarat că va conduce negocierile de fuziune dintre Acţiunea Populară şi PNL, precum şi congresul de fuziune, după care se va dedica reconstrucţiei societăţii civile, la nivelul elitelor, capabile să elaboreze o viziune de dezvoltare pentru România.

AP a solicitat PNL la negocieri preluarea componentei civic-liberale în programul politic, precum şi a unor programe ale Acţiunii, care proiectează cetăţeanul în centrul acţiunii politice. Fuziunea PNL-AP s-ar putea produce în 20-24 aprilie. (Oana Iuraşcu)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite