Cum a „furat“ Pinalti colegiul Opoziţiei
0USL nu a reuşit, la alegerile parţiale de duminică, să-şi păstreze cele două fotolii de deputat obţinute în 2008 în Maramureş şi Neamţ, câştigând acum doar unul dintre ele. Colegiul din Neamţ a fost adjudecat de candidatul PDL Adrian Rădulescu, căruia şeful de campanie, Gheorghe Ştefan zis Pinalti, a reuşit să-i asigure victoria.
„Reţeta succesului" obţinut de PDL la Neamţ conţine mai multe ingrediente, unele deja consacrate, cum ar fi mita electorală şi turismul electoral. Pinalti a venit şi el cu idei: fără picior de lider PDL de la centru prin Neamţ şi schimbarea culorii din portocaliu în verde. La victoria democrat-liberalilor au contribuit şi rateurile câtorva primari PSD şi PNL din colegiu. Strategia lui Pinalti s-a dovedit de efect: prezenţa la vot a fost de 56% (aproape dublu faţă de Maramureş), iar candidatul PDL a obţinut 17.186 de voturi, faţă de 7.554 cât au luat democrat-liberalii în 2008.
Interzis liderilor PDL de la centru
Posturile de televiziune au difuzat imagini din timpul campaniei electorale în care alegătorii din colegiul respectiv primeau şacoşe de culoare verde, conţinând unele „atenţii" electorale ca ulei, zahăr şi orez. Din sacoşe n‑au lipsit pliantele cu numele candidatului PDL, Adrian Rădulescu. „Totul este o manevră a USL", a replicat netulburat Pinalti, la întrebările jurnaliştilor. Oferirea mitei electorale nu a fost singura acuzaţie care i-a fost adusă edilului de Piatra-Neamţ.
Opoziţia a reclamat turismul electoral din ziua alegerilor: liberalii au făcut publice numerele de înmatriculare a opt autocare care ar fi circulat prin localitate, iar social-democraţii au afirmat că în spatele operaţiunii s-ar afla, pe lângă Pinalti, şi fostul deputat PSD Culiţă Tărâţă.
Pentru maximizarea şanselor, Pinalti le-a cerut greilor din PDL să nu calce prin colegiul scos la bătaie. „Noi am pornit pe un trend negativ. Am avut multe voturi negative în colegiu. Ne-am gândit că e mai bine să nu fie lideri de la Bucureşti în campanie. Meritul este doar al candidatului Adrian Rădulescu, un om care ştie agricultură", a declarat Gheorghe Ştefan la Realitatea TV, duminică seară, după închiderea urnelor. Verde în loc de portocaliu, a fost o altă stratagemă a democrat-liberalilor, hotărâţi să atenueze eventualele reacţii de respingere a electoratului, despre care vorbea Cristian Preda (PDL).
„Nu mai au curajul să dea pungi portocalii pentru că sunt refuzate, sunt aruncate peste gard, se acceptă pungi cu alte culori", recunoştea democrat-liberalul.
Primarii psd şi-au „sabotat" candidatul
La succesul lui Adrian Rădulescu la Neamţ au pus umărul şi cei şapte primari PDL ai comunelor din colegiu, toţi asigurându-i victoria în localităţile pe care le păstoresc.
În schimb, candidatul USL Liviu Harbuz a câştigat doar în patru din cele şapte comune conduse de PSD şi în trei din cele patru comune conduse de liberali. „E clar că la PSD cei care au trădat vor fi sancţionaţi", a răspuns liderul PSD, Victor Ponta, întrebat dacă primarii cu pricina vor fi excluşi din partid.
Şi la Maramureş candidatul USL, Florin Tătaru, a avut probleme chiar în cadrul Uniunii. Tătaru a obţinut mandatul de deputat, deşi nu a fost sprijinit de primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, care l-a atacat public în timpul campaniei. Tătaru a ieşit victorios, deşi a obţinut un număr mai mic de voturi faţă de cel înregistrat de candidatul PSD în 2008. Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat că neimplicarea lui Cherecheş în campania electorală pentru Florin Tătaru va fi analizată în partid la o dată ulterioară.
10.000 de voturi în plus a strâns PDL în judeţul Neamţ faţă de cele şapte mii de la alegerile din 2008.