Cristian Diaconescu: Ambasadorii sunt acreditați pe lângă președinte. Marga s-a amestecat în lanțul decizional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a declarat, joi, că potrivit Constituției, președintele țării este cel care are dreptul să numească ambasadorii la post, deci ministrul de Externe, Andrei Marga, s-ar fi amestecat în acest lanț decizional. Diaconescu a precizat că nu s-a pus problema demiterii lui Marga.

„Conform Constituției, ambasadorii sunt acreditați pe lângă președinte. Deci, acesta are drept de dispoziție în legătură cu trimiterea sau nu a ambasadorilor la post. Ministrul de Externe s-a interferat în acest lanț decizional hotărâbd de la sine putere cine ar urma sau nu să fie acreditat ca ambasador. Este dreptul de decizie numai ai președintelui. Probabil că prim-ministrul a fost dezinformat de ministrul său de Externe", a declarat consilierul prezidențial pentru Agerpres.

Diaconescu a precizat că președintele nu a pus problema destituirii lui Marga, pentru că nu este posibil acest lucru, având în vedere că un astfel de demers nu poate fi făcut decât în cazul unei sesizări sau a punerii în mișcare a urmăririi penale.

„Ceea ce s-a afirmat public este toal fals. Președintele nu a solicitat decât acest lucru: să trimită toată documentația în legătură cu ambasadorii față de care s-a cerut agrementul, fiind propuși în perioada în care ministerul era condus de domnul Theodor Baconschi. Ministrul de Externe probabil că habar nu are despre ce vorbește", a afirmat Diaconescu.

Consilierul prezidențial a explicat că, potrivit legii, MAE trebuie să trimită șa Administrația Prezidențială toată documentația privind candidații la funcția de ambasador, după audierile din comisiile parlamentare de specialitate, indiferent care a fost rezultatul acestor audieri.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga i-a spus, într-o discușie la telefon, că Președinția i-a transmis că va fi suspendat pentru că nu își îndeplinește îndatoririle.

„În timpul acestei întâlniri, am avut o discuție telefonică urgentă cu Marga, cvare m-a informat că pe acea problemă pe care o cunoașteți - o serie de ambasadori care au fost audiați și care au primit vot nergativ în comisiile de politică externă - de la Cotroceni i s-a transmis că, dacă nu trimite toate documentele, este vorba în special de ambasadorul de la Roma, dacă am înțeles bine, va fi suspendat pentru că nu își îndeplinește îndatoririle. Eu am considerat că nu avem nevoie de o nouă criză care să se suprapună, avem nevoie de ministru de Externe", a declarat Ponta.

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Bogdan Oprea, a declarat, pentru Agerpres, că Președinția nu a făcut niciun demers împotriva ministrului Marga.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite