Convenţia, resuscitată
0Tăriceanu, Constantinescu şi Miluţ şi-au propus să facă un pol de centru-dreapta "fără fesenişti" Supus presiunilor din toate părţile, PNL a început demersurile pentru formarea
Tăriceanu, Constantinescu şi Miluţ şi-au propus să facă un pol de centru-dreapta "fără fesenişti"
Supus presiunilor din toate părţile, PNL a început demersurile pentru formarea unui pol de centru-dreapta. Primul pas va fi o colaborare a liberalilor cu Acţiunea Populară şi cu Partidul Naţional Ţărănesc-Creştin Democrat, urmată de fuziunea PNL cu formaţiunea fostului preşedinte Emil Constantinescu.
Conducerea PNL a decis să înceapă discuţiile cu liderii AP şi cu cei ai PNŢCD, în vederea identificării modalităţilor concrete de coagulare a forţelor de centru-dreapta, ca răspuns la proiectul de fuziune dintre PD şi PLD. Planurile liberalilor prevăd organizarea, într-o primă fază, a unor acţiuni comune, la nivel regional, cu cele două formaţiuni. Următoarea etapă creionată de liderii PNL este aceea a fuziunii cu AP şi a oficializării unei alianţe cu ţărăniştii. Vicepreşedintele liberal Ludovic Orban a anunţat, ieri, că partidul său nu va accepta ca dreapta să fie reprezentată de partide care "provin din FSN" şi care "au cântat Internaţionala Socialistă".
"Refacem CDR-ul"
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a avut, ieri după-amiază, o discuţie pe această temă cu Emil Constantinescu, întâlnirea dintre cei doi fiind pregătită în weekend, conform unor surse, de către Crin Antonescu. Fostul şef al statului a spus că refacerea polului de centru-dreapta poate "reînvia spiritul CDR".
"În 1992 mi-am pus speranţe, în momentul primei uniri a forţelor anticomuniste. Acum nu mai îmi pun speranţe, acum este vorba de o datorie. În acest moment, avem datoria să oferim societăţii româneşti şi binele, pentru a nu sili tinerii să aleagă între răul mare şi răul mic", a precizat Emil Constantinescu. El ne-a declarat că noua construcţie de centru-dreapta are "un caracter de urgenţă", întrucât s-a ajuns la "uzurparea mesajului de dreapta" printr-o "represiune fesenistă", orchestrată de Traian Băsescu, Theodor Stolojan şi Ioan Talpeş. "PNL, AP şi PNŢCD sunt singurele partide legitime, atât prin ideologie, cât şi prin oameni, pentru a forma polul de centru-dreapta. Din păcate, în ultimii ani, mesajul anticomunist a înlocuit discuţia despre valorile dreptei moderne", consideră fostul preşedinte.
Emil Constantinescu a afirmat că a convenit cu liberalii elaborarea, într-o primă etapă, a unui material care să repună în atenţia opiniei publice valorile şi principiile dreptei.
Liste comune la europarlamentare
Liberalii şi ţărăniştii vor candida, foarte probabil, pe liste comune la alegerile pentru Parlamentul European.
Preşedintele PNŢCD, Marian Petre Miluţ, spune că are mandat să negocieze, la întâlnirea de astăzi cu liderii PNL, coagularea unui pol de centru-dreapta, structură care va presupune, într-o etapă imediat următoare, crearea unei alianţe electorale.
Miluţ nu îşi face griji în privinţa unor eventuale tensiuni interne în PNŢCD, cauzate de dorinţa câtorva şefi de organizaţii de a se apropia de PD.
"Cei care nu agreează alianţa cu PNL se vor duce la PD. Acceptăm discuţii în cadrul partidului, dar nu opoziţie. Timp de doi ani şi jumătate cât au fost la putere, cei de la PD nu ne-au dat nici măcar un telefon", ne-a declarat liderul ţărăniştilor. El şi-a propus ca, alături de liberali, să-i împingă pe democraţi "cât mai spre stânga, acolo unde le este locul". Marian Petre Miluţ a mai spus că a primit deja asigurări din partea premierului Tăriceanu că teme precum situaţia ţărănimii şi cea a proprietăţii vor beneficia de o atenţie sporită din partea guvernului.
Prin acest pol de centru-dreapta poate reînvia spiritul CDR din 1992
Emil Constantinescu,
preşedintele Acţiunii Populare
Împărtăşim îngrijorarea pentru faptul că valorile şi principiile de dreapta sunt pe punctul de a fi confiscate, chiar furate, de partide de sorginte comunistă
Călin Popescu Tăriceanu,
preşedintele PNL
Constantinescu: O guvernare PNL-PSD nu e de dorit
Fostul preşedinte Emil Constantinescu s-a arătat de acord că "supravieţuirea unui guvern presupune şi negocieri cu social-democraţii". El a catalogat drept "o aberaţie" afirmaţia liderilor PD referitoare la faptul că nu vor negocia niciodată cu PSD. "Sprijinul punctual ţine de mecanismul democraţiei. Politica este arta negocierii", ne-a declarat Constantinescu. Totuşi, el susţine că, "în condiţiile confuziei ideologice de la noi, deocamdată nu este de dorit o guvernare PNL-PSD". Fostul preşedinte a insistat asupra faptului că polul de centru-dreapta trebuie să-şi contureze ideologia şi electoratul pentru a participa la guvernare alături de formaţiuni ce împărtăşesc altă doctrină politică.