Coaliţie Stoica-Muscă-Stolojan, împotriva premierului
0sub forma unei platforme alternative, care să-i reunească pe toţi liberalii nemulţumiţi de politica grupului din jurul premierului Călin Popescu Tăriceanu şi, în cele din urmă, să obţină
sub forma unei platforme alternative, care să-i reunească pe toţi liberalii nemulţumiţi de politica grupului din jurul premierului Călin Popescu Tăriceanu şi, în cele din urmă, să obţină schimbarea acestuia din fruntea partidului. Membrii PNL i-au pus premierului eticheta de "băiat de cartier" şi au sugerat că acesta face jocurile omului de afaceri Dinu Patriciu.
Stolojan, Muscă şi Stoica au cerut conducerii centrale a formaţiunii ca, până în prima săptămână a lunii septembrie, să se pronunţe asupra unor propuneri care au în vedere, printre altele, respectarea promisiunilor făcute în campanie şi corelarea agendei partidului cu cea a electoratului, nu cu priorităţile "unor grupuri având interese contrare interesului public". Elaborarea unei strategii care să stopeze căderea din sondajele de opinie, încetarea ostilităţilor din interior şi anularea sancţiunilor şi avertismentelor aplicate disidenţilor, introducerea de alegeri libere care să elimine posibilitatea controlului din afară şi din interior, de către aceleaşi grupuri de interese - au fost alte solicitări formulate de cei trei liberali către actuala conducere a formaţiunii. Valeriu Stoica a fost cel care l-a criticat aspru pe premierul pentru prestaţia din ultima perioadă, sărind şi în apărarea deputatului Cristian Boureanu, pe care Tăriceanu l-a numit recent "băiatul cu mucii-n freză". "Am asistat cu tristeţe la folosirea unui limbaj suburban, ceea ce a dovedit că sub spoiala unui băiat de salon se ascunde performanţa lingvistică a unui băiat de cartier", a arătat Stoica. El a mai punctat "suspendarea democraţiei" din partid, lipsa de competenţă în ceea ce priveşte politica externă a lui Tăriceanu şi lipsa de onestitate a acestuia, atunci când premierul a renunţat să demisioneze şi să declanşeze anticipatele. Fostul preşedinte al PNL a mai vorbit despre "experimentul Tăriceanu-Patriciu-Olteanu", care riscă să ducă la decredibilizarea partidului.
La rândul ei, Mona Muscă a cerut retragerea sprijinului politic pentru acele persoane care au dat dovadă de incompetenţă, printre care l-a plasat pe ministrul apărării, Teodor Atanasiu. O menţiune specială în cadrul apelului celor trei este reapropierea de PD şi întărirea parteneriatului din Alianţa D.A. ca singura modalitate de refacere a credibilităţii liberalilor. Semnatarii apelului au negat acuzaţiile potrivit cărora ar fi dirijaţi de Traian Băsescu şi au calificat aceste afirmaţii drept o tentativă de manipulare.
Tăriceanu: "Să intre în cadrul statutar"
"Aştept ca cei trei să se înscrie într-un cadru statutar - ceea ce se pare că nu s-a întâmplat azi (ieri, n.r.)- şi sigur că sunt curios să văd care sunt problemele pe care le ridică, dacă sunt sau nu reale. Sunt convins că PNL, un partid cu tradiţie democratică, va şti să permită tuturor să exprime un punct de vedere", a fost singurul comentariu pe care Tăriceanu l-a făcut ieri la demersul trioului disidenţilor. În schimb, conducerea centrală a PNL a decis ca o comisie specială, condusă de preşedintele de onoare Mircea Ionescu Quintus, să negocieze cu gruparea Stolojan. În absenţa premierului, Biroul Permanent Central a stabilit ieri că cei mai îndreptăţiţi să se aşeze la masa negocierilor cu contestatarii lui Tăriceanu sunt, alături de Quintus, Radu Câmpeanu, Mihai Voicu şi Cristian David.
Filialele, împărţite
Imediat după anunţul public al celor trei, de la filialel PNL din ţară au început să apară reacţii contradictorii. Preşedintele PNL Bucureşti, Ludovic Orban, a ironizat demersul acestora: "Este ca şi cum ai merge pe stradă liniştit şi îţi dă unul cu o piatră în cap. Apoi vine la tine şi face un apel să te comporţi civilizat". Liberalii din Hunedoara au cerut excluderea din partid a lui Stolojan, Muscă şi Stoica, în timp ce PNL Bistriţa-Năsăud s-a arătat pentru reactivarea celor trei lideri. Preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară, a declarat că poziţiile exprimate de Theodor Stolojan, Valeriu Stoica şi Mona Muscă reprezintă "un atac la imaginea PNL", buzoienii au arătat că aceştia vor transformarea PNL în partid obedient Cotrocenilor, cei din Mehedinţi consideră propunerile în cauză un atentat la unitatea partidului.
Fuziunea PNL-PD, "o naivitate"
Fostul lider liberal Theodor Stolojan a declarat, ieri, că, în condiţiile actuale, discuţia despre o fuziune între PNL şi PD ar fi "o naivitate". El a apreciat că liberalii trebuie să renunţe la competiţia cu democraţii şi cu preşedintele Traian Băsescu şi să se concentreze asupra relansării Alianţei D.A., singura construcţie politică aptă, în opinia sa, să câştige alegerile din 2008. Pe de altă parte, consilierul prezidenţial a apreciat că organizarea alegerilor anticipate poate fi luată în calcul după 1 ianuarie 2007.