52 de morţi şi zeci de revolte în puşcării
0Gherila urbană a pus stăpânire pe oraşul Sao Paulo şi regiunea sa, considerate "inima" economică şi industrială a Braziliei. Începând de vineri, lumea interlopă a lansat o ofensivă
Gherila urbană a pus stăpânire pe oraşul Sao Paulo şi regiunea sa, considerate "inima" economică şi industrială a Braziliei. Începând de vineri, lumea interlopă a lansat o ofensivă împotriva comisariatelor de poliţie din regiune. Bilanţul este de cel puţin 52 de morţi, victimele provenind îndeosebi din rândul forţelor de ordine.
Peste o sută de atacuri au fost lansate atât în cartierele selecte, cât şi în zonele populare din Sao Paulo şi ale statului cu acelaşi nume. La originea lor se află o puternică bandă numită "Primul Comando al Capitalei" (PCC), care a ripostat în această sângeroasă manieră la transferul a 765 de deţinuţi, între care mai mulţi gangsteri, la o nouă închisoare de maximă securitate, aflată la 620 km de Sao Paulo. Între timp, rebeliunea s-a extins în zeci de puşcării. Al treilea oraş al lumii, cu cele 22 milioane de locuitori (cât populaţia României), Sao Paulo se confruntă, de multă vreme, cu o criminalitate debordantă, favorizată îndeosebi de rolul său de placă turnantă în traficul cu cocaină având ca destinaţie piaţa internă, dar şi Africa sau Europa. Duminică seara, deţinuţii din cele mai populate 51 de închisori ale ţării încă reţineau 242 de ostatici. Dintre cele 144 de închisori câte are statul Sao Paulo, în 67 au avut loc revolte. Autorităţile au restabilit calmul în 15 dintre ele, eliberând 85 de ostatici. Primul mare val de atacuri ale PCC a avut loc vineri noaptea, când s-au consemnat 30 de morţi, dintre care 23 de poliţişti. Noaptea următoare au avut loc alte 40 de atacuri, care au fost reluate la o scară şi mai mare. Despre PCC s-a aflat că e finanţat de deţinuţi şi de complici din afara puşcăriilor, gruparea făcând prima sa demonstraţie de forţă în februarie 2001, când a declanşat 20 de rebeliuni simultane în puşcării din Sao Paulo.