"1,1 milioane de pensionari nu vor beneficia de mărire"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar trei sferturi din pensionari vor primi mai mulţi bani din septembrie. Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, spune că nu vor beneficia de majorare persoanele a căror pensie rezultată la

Doar trei sferturi din pensionari vor primi mai mulţi bani din septembrie. Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, spune că nu vor beneficia de majorare persoanele a căror pensie rezultată la recalculare, cu toate majorările de până acum, este mai mică decât pensia aflată în plată.
- Cum se va reuşi creşterea punctului de pensie cu 5%, în loc de 3%, aşa cum aţi anunţat iniţial?
- În urmă cu câteva luni, am aprobat un memorandum cu o creştere cu 3% în luna septembrie, a valorii punctului de pensie. Asta a fost o chestiune publică. Am primit acum execuţia bugetară pentru primele 5 luni şi aproximarea pentru şase luni. Am constatat că avem o execuţie bugetară bună şi că acest lucru ne permite, printr-o rectificare, să creştem şi veniturile, şi cheltuielile în mod corespunzător. În aceste condiţii, am propus în guvern creşterea valorii punctului de pensie cu 5%, propunere care a fost aprobată.
- Această nouă mărire face parte dintr-o strategie electorală?
- Nu, nu are nici o legătură cu acest subiect. Ce strategie electorală să fi făcut când am propus în aprilie creşterea cu 3%? Pe datele pe care le aveam atunci, am constatat că se poate face o nouă majorare, cu 3%. Cu datele pe care le avem acum, la şase luni, ne-am dat seama că majorarea poate fi de 5%. Nu are legătură această creştere cu nimic altceva. Dacă evoluţiile din timpul anului permit, doar nu o să încheiem bugetul asigurărilor sociale cu un eventual excedent. Mai bine îl dăm oamenilor.
- Vor beneficia toţi pensionarii de această creştere a punctului de pensie?
- Vor beneficia aproximativ 4.4 milioane de pensionari, din cei aproximativ 5.6 milioane, câţi sunt acum. Din aceşti 5.6 milioane, la aproape 1.3 milioane nu s-a ajuns ca suma pe care ar fi trebuit să o primească să depăşească pensia pe care o iau acum, în ciuda tuturor majorărilor. Deci 1.1 milioane de pensionari nu cred că vor beneficia de mărire.
- Care este efortul bugetar?
- Apreciem că este de 2.000-2.500 de miliarde de lei vechi.
- Anul viitor, cu cât va creşte valoarea punctului de pensie?
- După calculele pe care le-am făcut acum vom avea anul viitor o creştere a valorii punctului de pensie cu 10-12%. Pe o evoluţie pozitivă, cum este cea de acum, este posibil ca mărirea să fie chiar mai mare decât cea pe care o prognozăm.
- Valoarea punctului de pensie va fi majorată cu 10-12% în ianuarie sau se va majora cu un procent mai mic în ianuarie, urmând ca în cursul anului să aibă loc noi creşteri?
- Aceasta va fi mărirea de la începutul anului. Tactica aceea cu indexări trimestriale de acum câţiva ani nu mai există. Acum vorbim de valoarea punctului de pensie. Dacă un guvern spune că poate creşte cu 10% într-un an pensiile, dacă face mărirea la începutul anului, când inflaţia este 0, înseamnă că dă în avans 10%. La 2 milioane, 10% înseamnă 200.000 de lei pentru o lună, şi respectiv 2,4 milioane pentru un an. Dacă împarţi cei 10% în 4 şi dai 2.5%, constaţi că mărirea efectivă e mai mică. Deci pensionarul pierde dacă nu ia totul de la început.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite