Se lansează prima şcoală profesională de resurse umane
0Absolvenţii vor beneficia de un certificat care va fi recunoscut pe plan internaţional Compania de instruire şi educaţie managerială Codecs pregăteşte un proiect pentru a lansa prima
Absolvenţii vor beneficia de un certificat care va fi recunoscut pe plan internaţional
Compania de instruire şi educaţie managerială Codecs pregăteşte un proiect pentru a lansa prima şcoală profesională de resurse umane din România. Iniţiativa vizează tinerii la început de carieră şi personalul ce activează deja în departamentele specializate ale companiilor.
Proiectul primei şcoli profesionale de resurse umane a fost conceput ca un parteneriat cu Chartered Institute of Personal and Development (CIPD), din Marea Britanie, absolvenţii săi devenind astfel eligibili a se afilia unui grup de elite profesionale de peste 127.000 de membri, arată Roxana Mocanu, director al HR Academy, din cadrul companiei Codecs. Cursul de formare profesională va oferi absolvenţilor calificarea europeană "Certificate in Personnel Practice".
Durata cursului va fi de nouă luni, în sistem de învăţământ flexibil. Participanţii dezbat în întâlniri faţă în faţă subiectele cele mai noi şi "fierbinţi" din lumea resurselor umane. Pe tot parcusul, ei vor fi asistaţi de tutori români, practicieni de resurse umane, care au deja o carte de vizită şi au ce să le spună studenţilor şi din experienţa proprie. "Mai mult decât atât, mi-ar plăcea să atragem pe lângă noi tutori care să devină modele pentru cei care îşi doresc o carieră solidă în acest domeniu", spune Mocanu.
Momentul începerii programului va fi anunţat peste câteva luni, iar costurile, deşi încă neprecizate de organizatori, vor putea fi achitate cu uşurinţă de orice persoană cu un venit net lunar de 700 de euro sau de către companiile sponsor, susţine Mocanu.
Vizaţi de program sunt specialiştii din departamente dedicate şi tinerii care îşi aleg acum o carieră în resurse umane. Pentru aceştia din urmă va exista chiar o sesiune de orientare profesională pentru a verifica în ce măsură li se potriveşte o astfel de carieră . "Când eşti în interior îţi dai seama că o mulţime de prejudecăţi pe care le aveai înainte nu se întâlnesc în niciun chip. Una dintre prejudecăţi ar fi că specialistul în resurse umane trebuie să fie un psiholog. Eu cred că un om de succes în HR trebuie să se priceapă foarte bine la numere. Chiar am pus la punct în cadrul portofoliului de produse al HR Academy un curs care se cheamă finanţe pentru specialiştii în resurse umane, în care deprindem lucrul cu bugetele, raportările, indicatorii specifici", spune Mocanu.
Este nevoie de personal specializat în resurse umane
Una dintre motivaţiile lansării programului este experienţa proprie pe care a avtut-o în perioada în care a fost directoare de resurse umane în companii multinaţionale, când a întâmpinat dificultăţi în a-şi crea o echipă. "Este foarte greu pentru un director de resurse umane care doreşte să aibă succes să-şi facă o echipă de profesionişti pe care să se sprijine, şi asta şi din lipsa unei opţiuni educaţionale de specialitate", ne spune Mocanu. Curricula este astfel concepută încât participanţii vor obţine o expunere totală, "360 de grade" prin tot ceea ce înseamnă resurse umane, cu accent pe practică", adaugă ea. Codecs intenţionează să primească în viitor şi acreditarea CNFPA - Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor, dar până atunci diploma va fi una recunoscută de piaţa forţei de muncă. Un pas pentru aceasta este traducerea integrală a cursurilor, într-o primă fază jumătate din acestea fiind în limba engleză.
Cursuri axate pe practică şi experienţă
Cursurile vor fi adaptate la nevoile pieţei româneşti şi vor avea o componentă practică importantă. Evaluarea se va baza şi ea, în proporţie de peste 40%, pe practică. Organizatorii recomandă ca în timpul şcolii persoana respectivă să activeze în domeniul resurselor umane, dar aceasta nu este o condiţie eliminatorie. Pentru proiectul final, cursantul vine cu o problemă din compania în care lucrează şi îşi propune să o rezolve, împreună cu tutorele. "Angajatorul care l-a trimis către noi îşi va recupera astfel prima parte a investiţiei, urmând ca cealaltă parte să o recupereze prin utilizarea la potenţialul maxim al proaspătului absolvent ", arată Mocanu.
O a două componentă a proiectului HR Academy va viza formarea aptitudinală pentru care a fost creat un portofoliu de cursuri scurte pe tematici specifice de resurse umane, de la cele clasice precum recrutare, selecţie, valoarea performanţei, traininguri, abilităţi interpersonale şi comunicare. Acestea vor fi de tip "open", fiecare doritor fiind liber să se înscrie la cursurile necesare lui.
Cursurile scurte, care durează 2-3 zile, de formare aptitudinală în resurse umane, sunt gata şi vizează tematici ca: atragerea celor mai potrivite talente, definirea rolurilor - analiza şi definirea posturilor, managementul recompensei; sisteme de recompensă şi beneficii, managementul performanţei; evaluarea performanţei; pregătirea şi susţinerea interviului de evaluare; auditul nevoilor de dezvoltare.
Specialiştii în resurse umane de astăzi sau cei care ocupă funcţii de conducere sunt oameni care au învăţat meserie pur şi simplu lovindu-se de problemele de zi cu zi.
Roxana Mocanu
director HR Academy, Codecs