Un medic român se judecă la CEDO cu statul grec
0Ajuns în scaunul cu rotile din vina colegilor din Creta, prof. Gelu Onose vrea ca românii să nu mai fie maltrataţi în spitalele europene
a relatat cazul Florentinei Cordureanu, care a fost victima unui accident rutier în Cehia. O tragedie similară i s-a întâmplat şi unui medic român, în Grecia. Prof. dr. Gelu Onose, care era la acea vreme directorul Institutului "Ana Aslan" şi al Institutului Naţional de Recuperare, se judecă la CEDO cu statul elen, pentru că, din cauza medicilor greci, a rămas paralizat pe viaţă.
Îşi pune singur diagnosticul, i se refuză tratamentul
Prof. Onose plecase în concediu de odihnă, în Creta (Grecia), în vara anului 2000. A închiriat o maşină şi, la o viteză de 60 km/oră, a derapat, lovindu-se de o bordură înaltă. Accidentul a fost minor, dar, din cauza centurii de siguranţă, s-a ales cu o fractură la coloana vertebrală. Traumatismul este chiar numit "fractură de centură" şi afectează o jumătate dintr-un corp vertebral. "Iniţial, a fost vorba de o fisură fără deplasare, dar era nevoie de o intervenţie chirurgicală, pentru ca focarul să nu se deplaseze", ne-a povestit dr. Onose. "Nu m-am mişcat, pentru că mi-am dat seama despre ce este vorba. Cei de la ambulanţă m-au extras profesionist din maşină. Ei m-au transportat la cel mai apropiat spital, de unde am fost trimis la un spital din capitala Cretei, care avea o secţie de neurochirurgie", a mai adăugat medicul. Transportul cu elicopterul, la Atena, a fost refuzat.
Abandonat patru zile de medicii greci
Examinarea de la camera de gardă arăta că diagnosticul era optimist, dar focarul de fractură nu trebuia să se deplaseze. S-a decis stabilizarea focarului prin chirurgie. De aici, lucrurile au luat o întorsătură tragică. "Am fost lăsat să zac în pat patru zile, timp în care medicii de gardă s-au mulţumit cu informaţiile eronate pe care le dădea un medic rezident, care se pare că avea pică pe români. În pat, se fac mişcări inerente, care mi-au înrăutăţit treptat starea de sănătate. Am strigat disperat să se ia măsuri. Au ajuns să mă întrebe cine m-a pus să fac accident în vacanţă. I-am întrebat de ce nu mă transferă în altă parte şi mi-au răspuns că asta ar însemna să admită că îi depăşeşte cazul", a mărturisit dr. Onose. Medicul specialist l-a văzut pe dr. Onose de-abia în a cincea zi, ziua operaţiei, când nu se mai putea mişca. Coloana nu a putut fi aliniată în timpul intervenţiei chirurgicale şi, ca urmare, românul a rămas paralizat în fotoliul rulant.
Accidentul i-a afectat viaţa şi cariera
Dr. Onose a dat în judecată la CEDO spitalul la care a fost maltratat, iar procesul este încă în derulare. Între timp, medicul român a aflat că spitalul respectiv nu avea un post de anestezist, iar medicii aşteptau revenirea din concediu a neurochirurgului. "Ca să nu fie acuzaţi, fiindcă au greşit când nu au chemat un elicopter pentru Atena, au îndrăznit să declare că aş fi murit pe drum", ne-a spus dr. Onose. Întors în ţară, tragedia accidentului suferit a fost completată cu una socio-profesională. Medicul a fost nevoit să se confrunte cu lipsa de solidaritate a colegilor, care erau chiar satisfăcuţi de eliberarea funcţiilor pe care le deţinea. În prezent, prof. dr. Gelu Onose este şeful Clinicii de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie din cadrul Spitalului Bagdasar-Arseni din Capitală. Aflat în scaunul cu rotile, medicul consultă pacienţi şi face de gardă, demonstrând, după cum a afirmat, că "aceia care îşi pierd picioarele nu-şi pierd şi capul".
Cazul Corduneanu
Româncei, accidentată recent în Cehia, i-a fost refuzată operaţia, pe motiv că i-a expirat asigurarea medicală. Chiar dacă orice întârziere putea duce la paralizia ireversibilă a pacientei, medicii cehi nu au vrut s-o externeze, pentru că nu plătise costurile îngrijirii. Abia după intervenţia autorităţilor române, femeia a ajuns la un spital din Târgu Mureş, unde a fost salvată.