„Vrem mai multe ore de sport!“
0Ministerul Educaţiei se contrazice singur când spune că reduce numărul orelor de la liceu. Un grup de elevi şi profesori a protestat ieri, în faţa Guvernului şi la Ministerul Educaţiei, faţă de reducerea orelor de sport de la liceu.
Echipaţi cu pancarte pe care scria „Da sportului, da sănătăţii“, „Pentru sănătate, pentru sport“, elevii au strigat lozinci împotriva deciziei luate de Ministerul Educaţiei de a scoate o oră de sport din programa obligatorie de liceu.
Ajunşi la Ministerul Educaţiei, elevii i-au dat ministrului Ecaterina Andronescu mai multe mingi de fotbal, baschet şi volei, pentru a o convinge că ei vor să facă sport.
„Teoretic, prin introducerea celor două ore în activitatea extracurriculară, aşa cum propune ministerul acum, numărul de ore de sport s-a mărit. Dar pe noi ne intrigă faptul că cele două ore de sport sunt obligatorii, dar de fapt se fac după ore”, a declarat Călin Cătălin, reprezentantul Asociaţiei Galaxia Sport, organizatoarea protestului.
Acesta a mai spus că prin alocarea a două ore de sport ca opţionale, elevii nu vor mai fi motivaţi să participe la acestea.
Numărul orelor creşte
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat însă că numărul de ore de sport n-a fost niciodată mai mare.
“Elevii vor avea o oră de sport în programa obligatorie şi alte două ore obligatorii în activitatea extracurriculară, care vor fi condiţie de promovare a anului. Mai sunt şi două ore opţionale, una la decizia şcolii, iar cealaltă la ansamblurile sportive”, a spus Ecaterina Andronescu.
Declaraţia ministrului nu face decât să arate că se contrazice singur. Măsura iniţială, de reducere a orelor de sport la una singură, fusese luată pentru reducerea orelor pe care le petrece un licean la şcoală. Ori, prin introducerea a două ore de sport obligatorii în afara orelor de curs şi a mai multor ore opţionale, Ministerul Educaţiei nu face decât să-i încarce pe elevi. Numărul orelor de sport nu va fi de 30, ci de cel puţin 32.
„Vom vedea cum se vor face aceste ore, pentru că ele trebuie cerute de catedra de sport, şi aprobate de consiliul de administraţie al şcolii”, consideră Gheorghe Isvoranu, preşedintele Federaţiei Spiru Haret.
“Educaţia fizică ar trebui să rămână la trei ore pe săptămână în programa obligatorie, aşa cum ne recomandă Uniunea Europeană. Noi ne-am retras de la discuţii tocmai pentru că orele de sport au fost tăiate fără vreun argument”, a mai spus Isvoranu. Specialiştii susţin că orele de sport ar trebui cuprinse în trunchiul comun pentru că tot ce nu e în trunchiul comun nu e urmat de elevi.
“La ansamblurile sportive propuse de minister nu participă toţi elevii. Ori interesul nostru e tocmai acela ca toată masa de copii să facă mişcare”, susţine Tudor Spiridon de la Federaţia Spiru Haret. Acesta mai spune că sunt multe situaţii în care şcolile nu au spaţii pentru ca echipele sau ansamblurile să facă sport.
ÎNCĂRCARE
Elevii vor avea cel puţin 32 de ore pe săptămână, şi nu 30 aşa cum îşi propuseseră oficialii din educaţie.
Lipsă de spaţiu la cluburile şcolare
Chiar dacă Ministerul Educaţiei îşi propune mai multe ore de sport pentru ansamblurile sportive pentru anul şcolar următor, realitatea arată că nu există spaţii unde acestea să aibă loc. La Iaşi, există nouă cluburi sportive, dar multe nu au săli şi nici finanţare.
„De obicei, antrenamentele clubului nostru se desfăşoară în Sala Polivalentă şi în celelalte baze sportive ieşene care sunt în aer liber”, precizează Viorel Hudac, directorul Clubului Sportiv Şcolar Unirea.
Profesorul arată că la Sala Polivalentă este nevoit să închirieze o sală pentru două ore de antrenament, cu 80 de lei. Până acum, Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului nu a alocat bani clubului sportiv ieşean, nici pentru luna noiembrie 2008, şi nici pentru luna decembrie a anului trecut. (Oana Ciornia)
Elevii se antrenează în spaţii improprii Foto: Adevărul
Elevii vor avea obligatoriu două ore de sport în activitatea extracurriculară, pentru care vor primi calificative
Ecaterina Andronescu
ministru