Victor Ponta, copleşit de plagiat
0Acuzaţia de plagiat adusă premierului Victor Ponta capătă o serioasă consistenţă odată ce membri ai comunităţii academice încep să afle detalii concrete privind modul în care primul ministru şi-a obţinut doctoratul.
Acuzaţia de plagiat explodată în prestigioasa revistă de ştiinţă "Nature" a făcut înconjurul mapamondului în 24 de ore: ziarul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), sau cotidianul progresist The Guardian, publicaţii din Asia, toate au avut ieri ştirea că premierul român ar fi plagiat câţiva autori în lucrarea sa de doctorat.
„Părţi substanţiale ale textelor din cele trei lucrări par să fie identice sau aproape identice cu materiale scrise în limba română de specialiştii în drept Dumitru Diaconu şi Vasile Creţu. De asemenea, textul se aseamănă cu traduceri în română ale unei lucrări în engleză publicată de specialistul Ion Diaconu", scria „Nature". Acuzaţia este foarte gravă şi a dus la demisia unor miniştri şi la sfârşitul carierei politice a unor politicieni. Din restul Europei.
Scuza: „Greşeală de citare"
În România, premierul se comportă ca Adrian Severin, cel izolat de colegii săi din Parlamentul European după dezvăluirile apărute într-o publicaţie britanică, potrivit cărora ar fi acceptat bani pentru a face lobby în favoarea unei firme. Cu un aer relaxat, Ponta spune că nu va demisiona din fruntea Guvernului decât atunci când va face ceva „împotriva intereselor României sau ale unei persoane".
Revista „Nature" aprecia că jumătate lucrarea scrisă de Ponta în 2003 ar fi copiată cuvânt cu cuvânt din cei trei autori. Între timp, oameni de specialitate care au luat la puricat lucrarea au majorat procentul la aproximativ 80% din volum.
Ponta respinge categoric acuzaţiile şi susţine că este vorba doar de o greşeală de citare. „Scuzele acestea sunt penibile, ridicole", afirmă Alexandru Toma Pătraşcu, membru fondator Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR), absolvent MBA la Open University UK. Este imposibil ca un absolvent de facultate şi un doctorand să nu cunoască regulile de citare, declară specialiştii.
Profesorul universitar Dragoş Ciuparu, o somitate internaţională care a ocupat poziţia de preşedinte al Comitetului Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică (CNCS), până când l-a demis ministrul sindicalist Liviu Pop, refuză să creadă că ar fi posibil aşa ceva. Ciuparu îşi aminteşte că era student în anul II, la Facultatea de Gaze şi Petrol Ploieşti, când li s-a explicat cum este cu citarea într-o lucrare academică, ştiinţifică: „Nu pot să cred că noi, la Ploieşti, am învăţat, în anul 1985, cum se foloseşte informaţia în literatura de specialitate, iar în anii 2000, în Bucureşti, nu s-au explicat astfel de lucruri", spune Ciuparu.
Dovadă că premierul nu spune adevărul este chiar citarea corectă în unele locuri: „De ce unele pasaje sunt citate corect, iar altele nu? Pentru că ştia cum se procedează", spune Ciuparu.
Practica general valabilă
În mod normal, atunci când preiei un paragraf dintr-un autor, pui ghilimele şi nişte note. Notele, fie că sunt în subsolul paginii, fie la finalul lucrării, îţi indică exact autorul, lucrarea, editura şi anul de apariţie, plus pagina la care se găseşte fragmentul respectiv. Ambele metode sunt valabile.
Dacă nu se face acest lucru, înseamnă că ai furat creaţia, proprietatea intelectuală a altcuiva, iar asta este deja infracţiune şi se pedepseşte şi cu închisoarea, de la 3 luni la 5 ani.
Când este vorba de o preluare mai mare, de text integral, pagini întregi, cum se întâmplă în cazul lucrării de doctorat a lui Ponta, trebuie în mod obligatoriu să ceri voie editurii sau autorului, celui care deţine drepturile de autor, pentru a folosi porţiunea care te interesează.
Profesorul Ciuparu dă şi un exemplu personal, cam din aceeaşi perioadă din care datează plagiatul lui Ponta. În 2002 - 2003, a scris o lucrare în care avea nevoie de un grafic, apărut într-o revistă americană, pentru a-şi susţine argumentaţia. A scris editurii şi a cerut acceptul acesteia pentru preluarea unui simplu grafic.
Mai mult, spune profesorul, „când trimiţi textul tău pentru a fi publicat ataşezi şi dreptul de reproducere, acordul scris al editurii respective". Astea sunt regulile din toată lumea, adică inclusiv din România.
„Nu merita titlul de doctor"
Dragoş Ciuparu evaluează la aproximativ 80% din lucrare ca fiind plagiat clar. În cazul acesta, rămâne cam 20% creaţie proprie, contribuţie ştiinţifică personală la cercetarea ştiinţifică. Un procent prea mic pentru a merita titlul de doctor în drept.
„Dacă jumătate din teză era creaţia autorului, era decent. Cred că asta era problema domnului Ponta - dacă cita corect, nu merita titlul de doctor".
"Cred că asta era problema domnului Ponta - dacă cita corect, nu merita titlul de doctor."
Dragoş Ciuparu profesor universitar
Miza schimbării Consiliului de Etică din minister
Scandalul plagiatului lui Ponta are conotaţii mai grave, fiindcă dezvăluirea din „Nature" pune într-o nouă lumină schimbările în forţă pe care interimarul de la Educaţie, Liviu Pop (foto), le-a operat în sistemul de supravizare academică.
Pe 8 iunie, Pop a schimbat componenţa Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, organismul care stabileşte dacă o lucrare este sau nu plagiat. Se întâmpla exact cu o săptămână înainte ca acest Consiliu să-l audieze pe Ioan Mang, profesorul care a fost 10 zile ministru al Educaţiei, dar a demisionat din cauza acuzaţiilor de plagiat. De aceea, toată lumea a crezut că înlocuirea Consiliului s-a făcut pentru salvarea lui Mang.
Justificările oferite atunci de Liviu Pop ar fi fost slaba activitate a Consiliului, care ar fi dat o singură decizie. Fostul Consiliu a invalidat 14 lucrări ştiinţifice în 7 luni, iar printre cei găsiţi vinovaţi de plagiat s-a numărat şi un PDL-ist, prefectul de Gorj, Liviu Andrei.
Îşi cercetează şeful de partid
Printre nou-numiţi se numără apropiaţi PSD, ba chiar unul a fost deputat al partidului, în legislatura 2004 - 2008. Petre Andea a pierdut alegerile în 2008, dar îşi va încerca norocul din nou, la toamnă. Între timp, va face parte din Consiliul ce trebuie să spună dacă Ponta a plagiat. Ne asigură că va fi imparţial, chiar dacă este şeful său pe linie de partid: „Voi fi cât se poate de obiectiv", spune Andea.
Când se va întâmpla investigarea cazului Victor Ponta nu se ştie însă, noul Consiliu se va întâlni prima dată abia joia asta: „Nu ştiu dacă vom decide joi autosesizarea în cazul Ponta. Cred că, mai întâi, trebuie să vedem sesizările existente", explică fostul deputat PSD.
Pe cine a plagiat premierul Ponta
Cei trei autori de lucrări ştiinţifice presupus a fi fost plagiaţi de premierul Victor Ponta în lucrarea sa de doctorat sunt reputaţi specialişti în drept.
Ion Diaconu (74 de ani) este raportor în Comitetul ONU privind Eliminarea Discriminării Rasiale şi, în acelaşi timp, profesor universitar la Universitatea „Spiru Haret", din Bucureşti, unde predă Protecţia juridică a drepturilor omului şi Relaţii diplomatice şi consulare. Diplomat de carieră, Ion Dumitru a fost ambasador în Danemarka şi Federaţia Rusă. El este autor a peste 100 de articole şi studii de drept.
Diaconu nu vrea să-l supere pe premier
Prof. univ. dr. Dumitru Diaconu, judecător la Secţia Penală a Curţii de Apel Piteşti, predă dreptul la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, din cadrul Universităţii Piteşti. Şi-a început cariera ca avocat, profesând ulterior ca procuror şi judecător (Judecătoria Drăgăşani, Tribunalul Argeş, Curtea de Apel Piteşti). În 2007, Diaconu a candidat pentru un post la Secţia penală, din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Este autor a numeroase studii de drept.
Vasile Creţu este profesor universitar la Universitatea „Spiru Haret", autor a mai multor studii de drept internaţional public. Judecătorul Dumitru Diaconu a evitat să se pronunţe asupra acuzaţiilor de plagiat care planează asupra lui Victor Ponta, motivând că nu poate comenta pe marginea unui subiect politic. El a declarat că nu-l cunoaşte personal pe Victor Ponta şi că nu a avut curiozitatea să confrunte lucrarea de doctorat a premierului şi cartea sa.
„Nu ştiu dacă am fost plagiat şi nici nu mă interesează. În general, ca magistrat, eu sunt un om discret. Eu sunt luat prin surprindere. Realmente, eu tratez acest subiect cu reticenţă. Nu mă interesează. Meseria mea este în primul rând aceea de magistrat.
Ca judecător, nu am voie să mă pronunţ decât în ceea ce înseamnă chestiuni juridice, ştiinţifice, mai puţin aspecte sau lucrări cu nuanţe, cu caracter politic. Aici sunt implicaţii de natură politică. Eu, ca judecător, am datoria morală să mă abţin. Nu intru în alte discuţii", a declarat Dumitru Diaconu pentru tvrinfo.ro.
Copy/paste în „familia Titulescu„
Faptul că Dumitru Diaconu nu vrea să-l supere pe premier nu este de mirare. El şi celălalt Diaconu plagiat au legături directe sau indirecte cu PSD. Dumitru Diaconu este preşedintele completului de la Curtea de Apel Piteşti care l-a eliberat pe baronul Argeşului, Constantin Nicolescu (PSD), arestat preventiv într-un dosar de corupţie. Partidul a făcut atunci scut în jurul lui Nicolescu, cu Victor Ponta şi actualul ministru al Justiţiei, Titus Corlăţean, printre apărătorii din prima linie.
Al doilea Diaconu, Ion, este fost ambasador în Rusia, din trupa de diplomaţi moşteniţi de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. Anul trecut, Adrian Năstase i-a decernat, în numele Fundaţia „Nicolae Titulescu", un premiu pentru întreaga activitate.
Chiar dacă ei nu-l acuză de nimic pe Ponta şi chiar dacă a existat acceptul lor, Ponta nu scapă de acuzaţia de plagiat, spune profesorul Ciuparu. Lucrarea de doctorat nu are ponderea necesară pentru a dovedi că premierul a contribuit cu ceva la dezvoltarea ştiinţifică, adică autorul nu merită titlul de doctor. În plus, nu dispare răspunderea penală, deoarece nu există acceptul editurilor care au publicat lucrărilor celor trei.
79 din cele 305 pagini ale lucrării de doctorat a lui Victor Ponta reprezintă preluări, fără citare corespunzătoare, din lucrările altor autori.
Citeşte aici ce riscă Ponta şi cine sunt Vânătorii de plagiatori
Ziaristul de la „Nature“: „Noi nu facem politică“
Oamenii lui Ponta strâng rândurile în jurul său
Plagiatul lui Ponta face înconjurul lumii
Preşedintelui Ungariei i se cere demisia