VIDEO La 83 de ani, Fidel Castro rămâne influent
0Retras din viaţa publică din cauza problemelor de sănătate, fostul preşedinte cubanez continuă să domine, după jumătate de secol, regimul politic de la Havana. Deşi nu a mai fost văzut în public de cel puţin trei ani, „El Lider Maximo“, care împlineşte azi 83 de ani, rămâne cel mai influent personaj al bastionului comunist cubanez.
Cu toate că rolul actual jucat de Fidel Castro în cadrul guvernului de la Havana este greu de definit, observatorii estimează că fratele său, Raul, căruia i-a predat „ştafeta“ puterii în iulie 2006, îl consultă în privinţa oricărei decizii luate. „Cred că este vorba de un parteneriat, în care Fidel înclină balanţa, deşi nu mai este capabil să se implice în problemele de zi cu zi“, estimează Brian Latell, profesor la Institutul pentru studii cubaneze al Universităţii din Miami.
Citiţi şi:
- Cuba publică o colecţie de idei marca Fidel Castro
- Fidel Castro cere Statelor Unite să-şi retragă soldaţii din Honduras
În plus, Fidel continuă să traseze linia politică a regimului de la Havana prin intermediul editorialelor pe care le scrie regulat pentru publicaţiile oficiale. Până în prezent, numărul acestora a depăşit pragul de 250, ultimul fiind consacrat denunţării loviturii de stat din Honduras şi a unui proiect american de instalare de baze militare în Columbia.
Fără concesii la adresa Americii
Referindu-se la SUA, Fidel Castro încearcă să minimalizeze deschiderea prudentă către Cuba afişată de actualul lider de la Casa Albă, Barack Obama.
„Adversarul nu trebuie să aibă iluzia că vreodată Cuba se va preda“, scria el în aprilie. În această optică, rolul lui Castro este de a împiedica guvernul să se abată în vreun fel de la regimul comunist, susţine Latell. „El îi fixează limitele atât lui Raul, cât şi generaţiilor care îi vor succeda“, spune acesta. Iar Raul Castro, 78 de ani, pare să-şi respecte rolul de partener ascultător al mai vârstnicului său frate.
La începutul lunii august, actualul preşedinte cubanez a avertizat Washingtonul şi Uniunea Europeană că nu a preluat puterea de la Fidel „pentru a restaura capitalismul în Cuba“. Într-un discurs axat pe dificultăţile economice grave ale ţării, el a recunoscut totuşi tarele „socialismului cubanez, unde doi plus doi fac uneori trei“, subliniind însă că acest sistem politic condus de un partid unic nu este negociabil.
„Nu am fost ales preşedinte pentru a restaura capitalismul în Cuba“, a subliniat el, cerându-le, totodată cubanezilor „să economisească tot ce pot“, în condiţiile în care insula traversează cea mai gravă criză economică din ultimele două decenii.
Aforisme „marca Fidel“
Castro, în 1963, în munţii Sierra Maestra Foto: AFP
La sfârşitul săptămânii trecute, la Havana a fost pusă în vânzare o culegere de 1.978 de aforisme ale lui Fidel Castro, avându-l ca autor pe Salomon Sarfati, un profesor universitar cubanez, care a declarat presei că vrea să-i facă un cadou fostului lider.
Culegerea de 340 de pagini, cu un tiraj de 2.000 de exemplare, conţine extrase din lungile discursuri rostite de „El Lider Maximo“ în cei 51 de ani de activitate politică. Potrivit presei de la Havana, 700 de exemplare au fost vândute încă din prima seară.
Libertăţi şi avantaje de faţadă
Străzile Havanei poartă marca vizibilă a sărăciei p Foto: epa
Deşi, după ce Raul Castro a preluat puterea, presa străină a vorbit despre o eventuală distanţare a acestuia faţă de linia politică a fratelui său şi de un „suflu al schimbării în Cuba“, cubanezii nu simt decât nişte modificări minore ale vieţii lor de zi cu zi.
Unele dintre primele măsuri anunţate de Raul Castro au fost creşterea plăţilor pentru producătorii de lapte şi carne, ştergerea datoriilor micilor fermieri şi renunţarea la restricţiile pentru importurile de piese pentru maşinile vechi.
O adevărată „revoluţie“ s-a produs anul trecut şi în domeniul aparaturii electrocasnice, fiind autorizată vânzarea către public a produselor de gen, până atunci sever controlată de autorităţi. Astfel, cubanezii de rând au putut să-şi cumpere cuptoare cu microunde, aspiratoare, dar şi telefoane mobile, calculatoare de mici dimensiuni ori DVD playere.
O „minirevoluţie“ a avut loc şi în turism: hotelurile de lux de pe malul Mării Caraibelor şi-au deschis porţile pentru cubanezi, care au acum acces şi la alte facilităţi (cum ar fi închirierea de maşini), destinate până nu demult doar turiştilor străini. „Raul Castro e aproape normal“, a scris însă presa occidentală, în timp ce disidenţii sunt de părere că actualul preşedinte cubanez „menţine bine Cuba în sărăcia colectivizată“.
Cum se bucurau cubanezii anul trecut de ziua lui Fidel Castro