Plimbări pe faleză cu „panarama“
0Vehiculele Segway pot fi închiriate cu 25 de lei sfertul de oră. Platformele pe două roţi nelipsite din marile oraşe turistice ale lumii au ajuns şi pe litoralul românesc. Segway-urile îşi aşteaptă clienţii pe faleza din Mamaia.
Dacă până anul trecut în zonă se închiriau doar role, scutere şi diverse tipuri de biciclete, de aproximativ două săptămâni au apărut oameni care stau în picioare pe o platformă pe două roţi şi se ţin de un ghidon înalt.
„Toată lumea le spune «panarame»”, explică Nicolae Moldovan, de 35 de ani, unul dintre cei doi braşoveni care au adus pe litoralul românesc primele Segway de închiriat. Le-au cumpărat din Italia şi le-au testat întâi pe zăpadă, pe pârtie şi în centrul Braşovului, anul trecut.
Mulţi întreabă, puţini încearcă
„Ne-am încumetat să venim şi la mare”, spune Moldovan. „Am luat o decizie, ori la bal ori la spital. Acum suntem în drum spre bal, dar spitalul e aproape”, adaugă el râzând. Sunt de mai bine de două săptămâni pe litoral şi au observat că „mulţi întreabă, puţini încearcă”.
Dar dintre cei care încearcă, puţini sunt cei care nu se întorc să se mai plimbe şi a doua oară.Miruna Gojgărea, de 20 de ani, s-a dat de trei ori cu Segway pe faleza de la Mamaia. „Te dor un pic picioarele, trebuie să le ţii un pic încordate, şi coloana la fel, ca să-ţi ţii echilibrul”, explică ea.
S-ar plimba în fiecare zi dacă ar putea şi chiar şi-ar cumpăra unul, dacă n-ar cost mii de euro. Dar nu sunt mulţi ca ea, deocamdată. Prietena ei, Ioana Dochinoiu (11 ani), şi ea amatoare de Segway, spune că oamenii se uită ciudat la ea atunci când o văd că se plimbă cu invenţia americană.
„Fiind ceva nou, românii sunt reticenţi la început. Până nu încearcă, n-ai cum să-i convingi”, explică Miruna. Ea are însă o singură nemulţumire: Segway-ul n-are claxon, accesoriu care s-a dovedit atât de necesar în plimbările pe care
le-a făcut pe faleza din Mamaia, în general destul de aglomerată.
Segway se manevrează intuitiv
Segway-ul interpretează mişcările corpului pasagerului şi le transformă în mişcare. Înaintează dacă te laşi uşor în faţă şi se opreşte dacă îţi redresezi poziţia şi tragi la fel de uşor de ghidon. Se roteşte tot prin mişcări de ghidon şi schimbări de greutate de pe un picior pe altul, iar dacă prinzi curaj şi câştigi viteză, devine foarte uşor de manevrat. Nu contează dacă ştii să mergi pe bicicletă, scuter sau role, pentru că senzaţia este total diferită.
Nicolae Moldovan spune că a avut un singur client care nu s-a putut obişnui cu senzaţia. Persoana respectivă i-a spus că n-a avut niciodată un echilibru bun şi după cinci minute pe Segway a mulţumit şi a coborât, pentru că nu se simţea confortabil. În general, însă, clienţii învaţă în numai câteva minute să conducă insolitul vehicul.
Viteza poate atinge 25 km/h
Oricine are minimum 10 ani şi peste 45 kg, dar nu mai mult de 120 kg, se poate urca pe Segway în Mamaia, zilnic, între 11.00-13.00 şi 17.30-24.00. Viteza maximă cu care poate circula vehiculul e de aproape 25 km/h. Proprietarii spun că ai unde să prinzi viteză în Mamaia, iar dacă faleza ţi se pare prea mică, îţi organizează şi tururi de staţiune pe Segway, atunci când se adună trei, patru persoane. O plimbare de un sfert de oră pe Segway costă 25 de lei.