Oprea: Legea pensiilor este pentru Armată o lege strâmbă, mai grea decât un război drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale
Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a declarat astăzi că grupul independenţilor, din care face parte şi el, susţine legea unitară a pensiilor, însă nu este de acord cu  prevederile "inechitabile" care ar duce la scăderea pensiilor militarilor, cei care "au dus o viaţă plină de sacrificii".

"Este o lege de care România are nevoie, o iniţiativă curajoasă, asumată de un Guvern curajos. Grupul parlamentarilor independenţi susţin această lege, dar în egală măsură susţine îmbunăţirea ei prin amendamentele menită să asigure recompensarea justă a cadrelor militare şi a tuturor pensionarilor din sistemul de siguranţă naţională. Pentru Armată, o lege strâmbă este mai grea decât un război drept. Prin urmare, nu pot fi de acord cu nicio măsură care duce la scăderea pensiilor militarilor şi ale celor din sistemul de siguranţă naţională", a spus Oprea la dezbaterea din plenul Senatului a legii pensiilor.

''Jurământul militar este punctul de plecare al oricărei dezbateri referitoare la salariile, pensiile şi drepturile celor care fac parte din Armata Română. A fi militar nu este o meserie ca oricare alta. Pentru un militar, apărarea interesului naţional şi a semenilor săi este mai presus decât propria viaţă... Militarii români au un contract cu ţara, încheiat sub jurământ în faţa lui Dumnezeu, iar ei onorează acest contract chiar cu preţul vieţii... Misiunea sa implică dificultăţi, riscuri şi privaţiuni care nu au termen de comparaţie în alte domenii de activitate. Când vorbim despre pensii, vorbim despre contribuţii şi despre solidaritate. (...)'', a subliniat ministrul Apărării.

Gabriel Oprea a mai pus că îi va apăra pe militari indiferent de consecinţele politice şi că va lupta "cu toate forţele pentru ca toţi cei din sistemul de apărare să aibă în societatea noastră statutul pe care îl merită".

El a precizat că susţine principiile contribuţiei şi solidarităţii ''ca fundament al unei legii coerente menite să reglementeze sistemul de pensii'', dar a atras atenţia că, atunci când ''vine vorba despre militari'', trebuie să privim contribuţia şi solidaritatea nu în sens contabil, ci în sensul jurământului militar pe care îl depun toţi cei din Armata Română.

Ministrul a atras atenţia că România este una dintre ţările NATO cu cele mai mici pensii şi solde acordate militarilor şi, cu toate acestea, Armata Română este una dintre forţele cele mai respectate şi apreciate în lume, mai ales în teatrele de operaţii unde este prezentă.

În urmă cu o lună, Gabriel Oprea a afirmat că va demisiona din funcţie dacă salariile sau pensiile celor care au lucrat în sistemul de securitate vor scădea şi dacă el nu va reuşi, în legea unică a salarizării şi a pensionării unitare, menţinerea acestor venituri la nivelul actual.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite