Mobila-chilipir, la mare căutare
0Cei interesaţi pot găsi mobilier de lux, la preţuri cu mult sub preţul pieţei. Clienţii trebuie doar să apeleze la serviciile deţinuţilor sau la ma-gazinele second-hand.
Moldovenii care şi-au cumpărat apartamente, dar au rămas fără bani de mobilă pot apela cu încredere la „meseriaşii” din spatele gratiilor. Cu materialul clientului, deţinuţii confecţionează paturi, dulapuri, scaune, birouri, după modelele dorite de cumpărători . „De obicei facem mobilier pentru bucătărie sau dormitor, dar avem şi alte cereri. Persoanele vin cu modelul de pe Internet sau din reviste şi noi îl facem identic”, a precizat Dan Silion, unul din deţinuţii care lucrează la atelierul de tâmplărie din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi.
Dacă aici obiectele de mobilier se confecţionează doar din PAL, la Bacău nu contează materialul. „Se lucrează cu materialul clientului, orice tip de mobilier. De obicei manopera este cu 30- 35% mai ieftină ca în oraş. De exemplu, un set de bucătărie ajunge la 250 de lei manopera”, a declarat subinspector Adrian Novac, purtător de cuvânt al Penitenciarului Bacău.
Atelierul deţinuţilor ieşeni abia face faţă cererilor, aşa încât conducerea închisorii s-a decis să mărească preţul. „Până acum a fost cu 30% mai ieftin decât la magazinele din oraş, însă de la începutul anului vom creşte preţul. Dar tot va fi cam cu 20% mai ieftin”, a precizat comisarul-şef Marius Vulpe, directorul Penitenciarului Iaşi.
Super ofertă second hand
Dacă îi sperie ideea unui drum până la puşcărie, moldovenii pot merge la magazinele second-hand. Acolo se găsesc mobile la jumătate de preţ sau chiar mai ieftine. Un pat second-hand de o persoană variază între 150 de lei şi 180 de lei, iar unul de două persoane între 350 şi 400 lei.
„Noi aducem în special mobilă din Franţa şi Germania. Avem clienţi care cumpără mobilă şi în valoare de 3.000 - 4.000 de lei. De obicei mobila de calitate se vinde în primele săptămâni, după ce am primit marfă”, a precizat Gelu Nichiţel, administratorul unui magazin de mobilă second hand. O altă variantă de chilipiruri este şi mobila scoasă la vânzare de executorii judecătoreşti.
Însă astfel de ocazii sunt mai rare. „Eu evit să pun sechestru pe mobilă, deoarece se dovedeşte mai greu, cu acte, provenienţa ei. Debitorul poate spune că este a copiilor sau a unei alte persoane”, a precizat executorul judecătoresc Gabriel Bîrcă.