Mai e puţin până intrăm în Schengen! Ce ne aşteaptă?
0Doar câteva luni ne mai despart de momentul în care vor dispărea graniţele cu Ungaria şi Bulgaria, iar România va deveni a doua graniţă externă, ca mărime, a Spaţiului Schengen.
Aderarea, din martie 2011, la spaţiul Schengen reprezintă, pentru cei mai mulţi români, „anularea” graniţelor interne, cu Ungaria şi Bulgaria, adică trecerea liberă, prin frontierele cu aceste state, fără a mai pierde ore întregi pentru controale. Este adevărat, din martie, anul viitor, trecerea frontierelor cu statele membre Schengen, poate fi asemănată cu o călătorie în interiorul ţării. Tranzitarea se poate face, prin orice loc, la orice oră, iar cetăţenii statelor membre care călătoresc în Spaţiul Schengen trebuie să aibă asupra lor un document de identitate valabil. În prezent, potrivit Poliţiei de Frontieră,controalele la graniţele dintre România şi statele Schengen sunt minime şi consatu în verificarea documentelor şi a eventualelor bagaje. Peste 100.000 de oameni şi aproximativ 30.000 de maşini tranzitează, într-o zi obişnuită, punctele de trecere a frontierei, în special prin cele din vestul ţării.
Citiţi şi:
Pregătire în domeniul Schengen la fostul liceu de poliţie
Vom trece mai greu în Moldova şi Ucraina
Pe de altă parte, din 2011, se vor „securiza” frontierele cu Ucraina, Republica Moldova, Marea Neagră şi Serbia, pentru prevenirea şi combatearea criminalităţii transfrontaliere. Potrivit Poliţiei de Frontieră Române, controalele cu Moldova, Ucraina, Marea Neagră şi Serbia „sunt deja foarte drastice, mai ales că, de anul viitor, România va deveni a doua frontieră externă, ca mărime, din Spaţiul Schengen, după Finlanda”. De fapt securitatea integrată a frontierei vizează întărirea supravehgerii şi controlului la graniţe, cu participarea tuturor instituţiilor competente în acest domeniu. În această perioadă, Poliţia de Frontieră are responsabilitatea asigurării unui grad înalt de securizare al frontierelor române, din care peste 2.000 de kilometri reprezintă frontiera externă a Uniunii Europene- viitoare frontieră externă a Spaţiului Schengen. Deja, echipele de evaluare a măsurilor pe care România le-a aplicat pentru aderarea la Schengen au apreciat că anumite măsuri adoptate de ţara noastră pot fi considerate exemple de bune practici în acest domeniu.
Vom fi invadaţi de infractori?
Autorităţile admit însă că, o dată cu eliminarea controalelor la frontiere ar putea creşte pericolele pentru securitatea internă a ţărilor implicate, prin faptul că, din acest moment se lasă „cale liberă” infractorilor. Astfel, din motive de ordine publică sau securitate naţională, la decizia fiecărui stat Schengen, pot fi introduse, pentru o perioadă limitată de timp, controale la frontierele interene ale Spaţiului. Mai mult, se impune o cooperare transfrontalieră în special prin înfiinţarea serviciilor comune ale poliţiei, vămii şi poliţiei de frontieră, pentru toate statele membre. Infractorii vor fi supravegheaţi şi monitorizaţi transfrontalier, iar această măsură, alături de Sistemul Informatic Schengen, schimbul direct de informaţii între poliţiile statelor membre şi asistenţa operativă reciprocă sunt de fapt mijloace de luptă împotriva terorismului, crimei organizate, a traficului de migranţi şi de carne vie.
25 de state membre
În prezent, 25 de state sunt membre cu drepturi depline în Acordul Schengen: Belgia, Franţa, Germania, Luxembrug, Olanda, Cehia, Lituania, Slovacia, Elveţia, Italia, Portugalia, Spania, Grecia, Austria, Estonia, Malta, Slovenia, Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda, Norvegia, Letonia, Polonia şi Ungaria. În 2011 România şi Bulgaria vor intra în Spaţiul Schengen.