Infractorii români au migrat în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani a crescut numărul infracţiunilor comise de români în străinătate. Destinaţiile favorite ale infractorilor români sunt Italia, Franţa, Spania, Austria, Germania şi Marea Britanie, iar cei mai mulţi acţionează în cadrul unor grupări formate din cetăţeni de mai multe naţionalităţi.

Trei ani de „plumb" după cazul Mailat

Italienii au cele mai mari probleme cu migranţii din ţara noastră. Ataşatul român cu afaceri interne la Roma, comisarul-şef Marian Mândroc, spune că ultimii trei ani au fost consideraţi „ani de plumb" pentru comunitatea română din Italia şi pentru imaginea românilor în această ţară. „A început de la cazul Mailat care a avut un impact mediatic fără precedent şi care a condus la o intoleranţă a italienilor faţă de români. În prezent, cetăţenii români de etnie rromă, de la periferiile marilor oraşe, Roma, Napoli şi Milano nu reprezintă o alarmă socială".

Mai citeşte şi:

Câţi români au emigrat în ultimii patru ani de comunism, fără a se feri de autorităţi

Furturile, ocupaţii cotidiene

Marian Mândroc a mai explicat că în Peninsulă furturile au devenit „ocupaţii cotidiene" pentru unii români, iar legislaţia permisivă îi „ajută" să nu se lase de aceste obiceiuri. „Deşi nu sunt foarte periculoase, astfel de infracţiuni deranjează şi aduc o imagine negativă românilor. Legislaţia din această ţară nu prevede măsuri privative de libertate, dacă nu sunt prinşi asupra faptului", a mai spus ataşatul de la Roma. În Italia sunt peste 1,3 milioane de români şi, potrivit comisarului Marian Mândroc, ­mulţi muncesc la negru.

Francezii, deranjaţi de cerşetorii români

Copiii care cerşesc la colţ de stradă îi exasperează pe francezi, chiar dacă numărul acestora a scăzut în ultimii ani. „În comisariatele de poliţie din Franţa, infracţiunile comise de români nu mai reprezintă o prioritate. Mai mult, problema rromilor este de fapt o componentă politică bine exploatată de media", a explicat comisarul-şef Marcel Ardelean, ataşatul cu afaceri interne la Paris.

Furturile sunt şi ele o pată neagră pe obrazul românilor cinstiţi care ajung să fie arătaţi cu degetul în Franţa. Deşi este vorba de infracţionalitate „uşoară", au fost şi câteva cazuri de furturi de utilaje, care au fost aduse în România.

Hoţi şi proxeneţi în Spania

Românii reprezintă cea mai mare minoritate în Spania. Datele oficiale arată că peste un milion de conaţionali trăiesc în această ţară, iar spectrul infracţiunilor comise de migranţii din ţara noastră cuprinde toate genurile de fapte ilegale, de la furturi de cosmetice din magazine până la traficul de maşini furate, trafic de droguri, trafic de persoane şi proxenetism. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite