ÎCCJ judecă recursul DNA în scandalul de la DGIPI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) discută astăzi recursul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) împotriva lăsării în libertate a omului de afaceri Gabriel Popoviciu, a fostului şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), Cornel Şerban şi a fostului şef al Diviziei Operaţiuni din Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), Petru Pitcovici.

La termenul de luni, avocatul lui Cornel Şerban a cerut un termen pentru a studia materialul probator al procurorilor, judecătorii stabilind un nou termen pentru data de 1 aprilie.

Pe 26 martie, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a respins propunerea DNA de arestare preventivă a celor trei. În motivarea deciziei, judecătoarea Viorica Costiniu, a susţinut că procurorii nu au adus probe concludente în acest caz, iar arestarea celor trei ar fi o "măsură excesivă".

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2008 - martie 2009, Petru Pitcovici şi Cornel Şerban l-au contactat pe Ion Motoc, ofiţer de poliţie judiciară de la DNA, pentru a se emite soluţii de neurmărire penală faţă de Gabriel Popoviciu şi rectorul Universităţii de Agronomie din Bucureşti, Ioan Alecu.

Procurorii arată că Pitcovici şi Şerban i-au solicitat ofiţerului DNA, ca, prin orice mod, inclusiv prin încălcarea procedurilor legale, să determine finalizarea cu celeritate a anchetei şi emiterea unei soluţii de NUP faţă de Popoviciu şi Alecu.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, întocmită de procurori, mai rezultă că, în perioada 2000-2003, inculpatul Alecu, în calitate de rector la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, împreună cu alte persoane din cadrul universităţii, beneficiind de sprijinul interesat al omului de afaceri Gabriel Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 de hectare aparţinând domeniului public al statului ca aport în natură la capitalul social la SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri.

DNA afirmă că, distinct de această situaţie de fapt, a mai rezultat că, în perioada 27 decembrie 2008 - 12 ianuarie 2009, inculpatul Şerban, folosindu-se de poziţia deţinută şi în mod nelegal a pus la dispoziţia unei persoane oficiale, la solicitarea acesteia, lista detaliată a convorbirilor telefonice efectuate de la un post telefonic înregistrat la o companie de telefonie mobilă.

DNA mai precizează că, în schimbul permiterii accesului la aceste informaţii, Şerban a primit promisiuni şi a beneficiat de sprijinul oficialului, prin intermediul relaţiilor acestuia, pentru promovarea în funcţia de director adjunct al DGIPI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite