Diplomele de la „Spiru Haret“, nerecunoscute
0Cea mai mare universitate particulară, cu sedii în 44 de localităţi, se află în afara legii. Ministerul Educaţiei nu-şi va pune antetul pe cele 56.000 de diplome de licenţă de la Universitatea „Spiru Haret“, susţin oficialii de la minister.
Universitatea „Spiru Haret“, cea mai mare instituţie de învăţământ superior, cu peste 300.000 de studenţi, a solicitat avizarea a 56.000 de diplome de licenţă pentru anul 2009.
Citiţi şi:
Bucureşti: Se fac înscrieri la „fabrica de diplome“
Admitere în aer la „fabrica de diplome“
Universitatea Spiru Haret nu mai are acreditare!
VIDEO Andronescu: Facultatea "Spiru Haret" va suporta refuzul de evaluare
Universităţile clujene se extind în Italia
Ministerul Educaţiei a refuzat cererea pentru diplomele de la „Spiru Haret“ din cauză că acestea au fost trimise la pachet. Oficialii de la minister vor să ştie de la care specializare provin absolvenţii pentru care se eliberează actele de studiu.
În plus, numărul licenţiaţilor ceruţi de „Spiru Haret“ este foarte mare: 56.000 de diplome pentru licenţă şi 19.000 de diplome pentru masterat. Aceasta în condiţiile în care numărul total de licenţiaţi de la stat pentru anul 2009 este de 60.000, pentru toate specializările.
„Le-am trimis o scrisoare prin care le-am cerut să ne arate care sunt diplomele pentru specializările acreditate sau autorizate. Universitatea „Spiru Haret“ a fost acreditată pentru un număr de facultăţi şi specializări, însă acum nu mai seamănă deloc cu ce a fost la început“, a declarat Ecaterina Andronescu.
Universitatea „Spiru Haret“ a fost acreditată în 2002, dar, o dată la cinci ani, fiecare universitate trebuie reevaluată în vederea creditării. „În 2007 ar fi trebuit reevaluată, dar n-a făcut nimeni lucrul ăsta. Anul acesta, am cerut Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) să evalueze instituţia, însă a fost refuzată”, a mai adăugat Ecaterina Andronescu.
În plus, întrucât nu a fost inclusă în Hotărârea de Guvern nr. 749/6 iulie 2009, prin care Ministerul Educaţiei a acreditat instituţiile de învăţământ superior, Universitatea „Spiru Haret“ nu mai poate organiza concurs de admitere cel puţin în sesiunea de admitere din această vară.
50 de specializări sub semnul întrebării
Hotărârea de guvern privind nomenclatorul de specializări acreditate cuprinde o notă de subsol în care se precizează că Universitatea „Spiru Haret“ a fost eliminată din actul normativ, la cererea acesteia, de Curtea de Apel Bucureşti.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus că Universitatea „Spiru Haret“ nu a fost inclusă în hotărârea de guvern pentru că, anul trecut, instituţia universitară a dat în judecată ministerul, nemulţumită de faptul că unele specializări de la licenţă şi de la învăţământ la distanţă nu fuseseră acreditate. „Ei au 50 de specializări la învăţământ la distanţă, dintre care numai cinci sunt acreditate”, a mai spus Andronescu.
Comunicat oficial
Pe site-ul Universităţii „Spiru Haret“ a fost postat, vineri, un comunicat al Senatului în care se precizează că instituţia a fost scoasă abuziv din actul normativ.
„Instanţa judecătorească a stabilit că Universitatea „Spiru Haret“ trebuie să fie cuprinsă în cele două hotărâri de guvern, dar în acord cu structura aprobată de Senatul universităţii, constatând că modificarea de către Guvern a structurii interne a universităţii este nelegală“, se arată în comunicat.
George Nicolau, purtătorul de cuvânt al universităţii, a declarat, pentru „Adevărul“, că instituţia îşi desfăşoară activitatea în mod normal. „Discuţia dintre noi şi minister nu afectează admiterea din acest an“, a spus Nicolau.
La sediul central se fac înscrieri
Universitatea „Spiru Haret“ a început înscrierile la admitere pentru anul universitar 2009/2010 de o săptămână. Ieri, în holul de la sediul central al instituţiei, din strada Ion Ghica din Bucureşti, profesorii de la Facultatea de Arhitectură stăteau la birourile de înscriere. „Spre deosebire de alte instituţii, la noi înscrierile le fac profesorii.
Stăm cu rândul, de la ora 8.00 până la 14.00. Nu avem un număr de locuri pentru anul I pentru că nu vrem să limităm nimănui dreptul la educaţie“, a spus Dan Georgescu, profesor la Facultatea de Arhitectură. La Arhitectură, Limbi Străine şi Teatru, candidaţii dau un test la admitere, la celelalte specializări se intră pe bază de dosar.