Deversări din lac în mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conductele de "egalizare" a apelor din lacurile din apropierea mării brăzdează plajele Pe lângă deversările oficial recunoscute, Marea Neagră mai este siluită şi de cele private, din

Conductele de "egalizare" a apelor din lacurile din apropierea mării brăzdează plajele

Pe lângă deversările oficial recunoscute, Marea Neagră mai este siluită şi de cele private, din zonele rezidenţiale de pe malurile lacurilor din apropiere.

Calitatea apei din lacurile şi bălţile situate în apropierea Mării Negre, precum Surghiol şi Tuzla, reprezintă o altă problemă care ar trebui însuşită şi rezovată de capii judeţului Constanţa.
Lacurile şi bălţile din zona litoralului comunică cu marea printr-o reţea de conducte de "egalizare a nivelului".

În unele cazuri, lacurile şi bălţile comunică şi între ele, prin astfel de conducte. Apa din balta Tuzla, spre exemplu, este de o calitate precară, după cum admite chiar şi directorul general al RAJA, Felix Stroe.

Din fosă septică, pe conductă

Pe malul bălţii se află o groapă de gunoi. O confirmă şi primarul localităţii Tuzla, Constantin Mihu, dar şi administratorul public al oraşului Eforie, Viorica Greceanu. Primarul din Tuzla adaugă, totuşi, că există un proiect în derulare, împreună cu DADL, de curăţare a bălţii.

Mai mult, admit autorităţile, pe malurile respectivelor lacuri au fost construite vile, blocuri sau hoteluri, cu sau fără autorizaţiile aferente din partea tuturor instituţiilor abilitate.

În unele cazuri, aceste construcţii sunt branşate în mod ilegal la sistemul de canalizare, în altele deversează direct în lacuri. Altele au fose septice care ar fi golite nu în vidanje, ci în aceleaşi bălţi. Apa ajunge direct în mare prin intermediul conductelor de "egalizare a nivelului". Felix Stroe şi Viorica Greceanu nu neagă această situaţie.

"Complicitatea" Dunării

Pe de altă parte, DADL susţine că aceste "conducte de egalizare" sunt necesare pentru evitarea inundaţiilor,mai ales în zonele în care fâşiile de pământ dintre mare şi lacuri sunt foarte înguste.
La fel de adevărat este că Dunărea aduce ape reziduale menajere de o calitate discutabilă, provenite de la oraşele din amonte sau de la cele situate pe malurile unor râuri care se varsă în fluviu.

Şeful Apelor o scaldă

Directorul Apelor Române, Marius Postelnicu, a admis ieri că, "punctual, în zonele în care se descarcă apa menajeră de la Staţia de Epurare Eforie Sud sau de la Constanţa, se poate vorbi despre o calitate proastă". Însă, continuă Postelnicu, "chiar şi în aceste cazuri, conductele nu deversează lângă mal, ci la patru-cinci, chiar şapte mile în largul mării". Punctul de vedere al acestuia este în contradicţie cu realitatea. La Eforie Sud, deversările se fac direct pe plajă!

Capii judeţului Constanţa îşi "epurează apele" în oficioase

Şeful Regiei Autonome Judeţene de Apă SA, Felix Stroe, este unul dintre cei care sunt responsabili pentru deversările de apă menajeră în mare.

Iniţial, el a reacţionat dur la cele dezvăluite de "Adevărul", contestând inclusiv informaţiile reprezentanţilor Ministerului Mediului.

Ulterior şi-a schimbat punctele de vedere, recunoscând cele relatate de "Adevărul". Însă, în ziarul său au continuat operaţiunile de "epurare" a apelor deversate în mare.

Frăţia locală

Un alt ziar, "Telegraf", controlat de capii judeţului Constanţa, cere printre altele premierului Călin Popescu Tăriceanu să dispună declanşarea unei anchete care să clarifice nimic altceva decât "modul în care a fost redactat şi publicat articolul din cotidianul <> ".

Acţionarii societăţii care editează ziarul "Telegraf" sunt asociaţi cu preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, într-o altă firmă care are activităţi editoriale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite